Az Europ Assistance Magyarország partnerein keresztül idén eddig már több mint 5 ezer gázkészülék éves karbantartását végezte el, s ez a szám az év végére eléri az 5500-at. A szokásos éves karbantartás a tulajdonosok feladata, ennek elmaradása akár emberéletekbe is kerülhet – hívja fel rá a figyelmet az Europ Assistance Magyarország.

A szénmonoxid a téli, fűtési szezonban minden évben okoz baleseteket Magyarországon, és minden évben sajnálatos módon több haláleset is történik. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) adatai szerint évente átlagosan 300-400 szénmonoxid-mérgezés történik az országban, közülük minden évben tíznél többen életüket veszítik a szénmonoxid-mérgezés következtében.

Mi okozza leggyakrabban a szénmonoxid-mérgezéseket?

  • A kémény karbantartásának elmulasztása
  • A gázkészülék karbantartásának elmulasztása, a gázkészülék hőcserélőjének telítettsége korommal
  • A lakások elégtelen levegő-ellátása. Az ajtók, ablakok lecserélése fokozott légtömörségű nyílászárókra, az ennek következtében esetenként előforduló, nem megfelelő levegőellátás. Súlyosbító tényező lehet, ha a lakás légterében valamilyen levegő-elszívó berendezés – jellemzően konyhai elszívó – is működik
  • Az előírt szellőzőnyílások eltakarása
  • A füstcső átalakítása, a füstcső bilincsének eltávolítása, pl. festés miatt

 A gázkészülékek karbantartása, évenkénti átvizsgáltatása megfelelő szakemberrel kulcskérdés a tragédiák elkerülése érdekében. A piacon többféle megoldás is elérhető.

A karbantartásra vonatkozó termék a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító berendezések éves átvizsgálására és karbantartására szól. Ide tartozik a konvektorok, átfolyós vízmelegítők, fűtő- és kondenzációs kazánok gyújtóláng-tisztítása, ellenőrzése, a gázcsatlakozó elemek külső tömörségének ellenőrzése, a gyújtás és működés ellenőrzése, a készülék állapotának minősítése, égőtisztítás, a kazántest tisztítása, a tömítések kötelező cseréje stb.

A gázkészülék-javítási asszisztencia csomag a karbantartás mellett a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító készülékekre évi egyszeri alkalommal átvállalja a javítási költségeket is, amennyiben a működésképtelenség hirtelen, véletlenszerűen, nem külső behatásra állt elő. A garancia a Magyarországon forgalomba helyezett, 15 évesnél nem idősebb, rendszeresen karbantartott készülékekre vonatkozik.

Mit tehetünk a szénmonoxid-mérgezések megelőzése érdekében?

  • Ellenőriztessük, illetve tegyük lehetővé, hogy a kéményeket évente egyszer az illetékes szakemberek átvizsgálják
  • Rendszeresen, minden évben, szakemberrel ellenőriztessük a gázkészülékeket
  • Ha módunk és lehetőségünk van rá, cseréltessük ki a nyílt égésterű gázkészüléket zárt égésterű készülékre
  • Használjunk szénmonoxid-érzékelőt. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága honlapján elérhető a javasolt, bevizsgált szénmonoxid érzékelők listája. A BM OKF azoknak a készülékeknek a listáját is közli, amelyek nem nyújtanak megfelelő biztonságot.
Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...