Kövesse Facebook oldalunkat!

A nyár utolsó hetei, a ponthatárok kihirdetése után felpörgő albérletszezon, valamint a rövidesen kezdődő tanév miatt kulcskérdéssé válnak a fiatalok számára a pénzügyek. A legtöbben ebben az életszakaszban és most szembesülnek azzal, hogy bankszámlát kell nyitniuk a felsőfokú tanulmányaik megkezdésekor. Számla és számla között viszont komoly eltérések lehetnek – derül ki a money.hu diákszámlákról szóló friss összefoglalójából, amely a 26 évesnél fiatalabbaknak szánt bankszámlák kiadásait vetette össze 23 bank ajánlata alapján.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője azt mondta:

A bankok között nagy a verseny a diákokért. Azért is, mert az iskolaévek után munkába álló diákok egyre magasabb jövedelemmel fontos ügyféllé válnak a bankok szemében.

Mennyiért bankolhatnak?

A money.hu kalkulációi szerint érdemes alaposan körülnéznie például azoknak a 20-25 éves fiataloknak, akik havi 50-150 ezer forintot kapnak a számlájukra például a szülőktől és sms-szolgáltatást is kérnek a kiadások számon tartása érdekében.

  • A legolcsóbb bankszámlacsomagokért éves szinten eleinte semmit vagy mindössze 1-5 ezer forintot kell fizetni.
  • A legdrágább megoldásokért azonban a kezdeti időszak után ennek a többszörösét is elkérhetik a bankok, a teljes éves kiadás megközelítheti a 20 ezer forintot is.
  • A bankszámlaválasztásnál arra is érdemes figyelni, hogy milyen bankkártyát ad a bank és annak mennyi az éves díja.
  • Szintén mérlegelni kell az sms-szolgáltatás díját bármilyen bankszámla esetén, mert az is eltérő lehet bankonként – ha például sokszor használja valaki a kártyáját és darabáron méri a bank az üzeneteket, akkor jelentősen megemelkedhet a havi számla összege.

Jól jön majd a rutin

Trencsán Erika szerint azért is fontos, hogy a fiatalok a körültekintően válasszanak bankszámlát, mert így rutinná válik majd számukra, ha a későbbiekben más banki szolgáltatásnál is szétnéznek a piacon.

Például, ha lakáshitelre vagy személyi kölcsönre lesz szükségük, akkor a bankszámláknál látott különbségeknél sokkal nagyobb eltérésekkel találkozhatnak. Példaként a szakember megemlítette, hogy július végén egy 5 éves futamidejű, 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében a legjobb megoldás havi 30 ezer forint alatti törlesztést jelentene az érintettnek, a legdrágább konstrukcióknál a havi kiadás 30-40 százalékkal magasabb, több mint 40 ezer forint is lehet.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...