Kövesse Facebook oldalunkat!

A közép- és kelet-európai régió biztosítási szektor teljesítményét az utóbbi időben stabilitás és növekedés jellemezte: a bruttó díjbevételek jelentős mértékben növekedtek a kárkifizetések növekedése mellett is. Ezeket a pozitív tendenciákat jelentősen támogatta a gazdasági növekedés és a javuló munkaerőpiaci körülmények.

A biztosítási szektor digitális átállása mellett a szektor másik erősödő, meghatározó trendje a bankszektorhoz hasonlóan, a piaci konszolidáció, amit eladási oldalon a stratégiai újra pozícionálások miatti eladások, míg a vételi oldalon az akvizíciók általi növekedés, elérhető méretgazdaságosság és egyéb szinergiák elérése ösztönöz.

Mréth Balázs, Deloitte | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu.

A Deloitte felmérése az alábbi megállapításokat teszi

  • A vizsgált időszakban a régiós biztosítók összes bruttó díjbevétele (GWP) 12 százalékkal emelkedett a régióban éves összehasonlításban. A régió összes országa stabil növekedést tudott felmutatni, azonban a magas növekedési ütem legfőképpen a lengyel piac jelentős növekedésének köszönhető.
  • Az átlagos GWP penetráció (GWP aránya a GDP-hez) mind a 12 országban stabil maradt, átlagosan 2,5 százalék körül. Mindemelett, az egy főre jutó átlagos éves GWP 360 EUR-ra emelkedett.
  • A kárkifizetések értéke régiós szinten 17 százalékkal emelkedett 2017-ben amely főként a lengyel piac jelentős kárkifizetés növekedéseink köszönhető.
  • A nem-élet üzletág bruttó díjbevétele 16 százalékkal növekedett, míg az élet-üzletág csak 6,5 százalékkal.
  • Mind az élet és nem-élet üzletágak piaca kompetitívnek tekinthető. Jellemzően az egyes országok piacait a top 3-5 biztosító dominálja, továbbá mivel egyes nagy nemzetközi biztosítói csoportok több biztosítóval is rendelkeznek, azonos piacon, így a piac koncentráltsága ennél nagyobb mértékű is lehet.
  • A top 10 életbiztosító csoport a CEE régió élet üzletág bruttó díjbevétel 67.8 százalékával rendelkezik. Egy ilyen tipikus csoport átlagosan 4-5 országban van jelen és átlagosan 879m EUR bruttó díjbevétellel rendelkezik. A nem-élet üzletág esetében a top 10 biztosító csoport a nem-élet üzletág bruttó díjbevétel 67.8 százalékával rendelkezik szintén. Tipikusan 5-6 országban vannak jelen és az átlagosan 1.516 m EUR bruttó díjbevétellel rendelkeznek.
  • A tranzakciók számát tekintve a régió legaktívabb piacai Lengyelország (12 tranzakció), Csehország (7), Magyarország (5), Románia (5), és Szlovákia (4) voltak.

A régiós piacokon jelen lévő nagyszámú szereplő, valamint a nagy nemzetközi csoportok átrendeződése alapján, egyre szigorodó szabályozás mellett, a biztosítói tranzakciók számának növekedésére számítunk a következő időszakban.

– mondta Mérth Balázs, a Deloitte regionális pénzügyi tanácsadási üzletág pénzintézeti iparágának vezetője.

Bíró Balázs, a Deloitte partnere megjegyezte, hogy cégen belül nagyon sokat egyeztetnek a külföldi kollégákkal, és egyértelműen elmondhatják, hogy a biztosítási szektorban már több tranzakciójuk van, mint a banki szektorban.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...