Kövesse Facebook oldalunkat!

A magyar honvédelmi minisztérium húsz, HForce fegyverrendszerrel felszerelt H145M katonai helikoptert vásárol a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében. Az Airbus átfogó képzést és támogatási csomagot is nyújt a helikopterek mellé.

„Megtisztelő, hogy a H145M helikopterek vásárlói között üdvözölhetjük a magyar honvédelmi minisztériumot. A tavalyi évben megvett két A319 katonai szállítógépekről szóló megállapodást követően a mostani szerződés még szorosabbá teszi a partnerséget a magyar haderő és az Airbus között. Hálásak vagyunk a magyar kormány által tanúsított töretlen bizalomért, amely kapcsolatunk alapja”

– mondta Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója.

A helikopterek fontosabb műszaki adatai

  • A sokféle katonai művelet (felderítés, kutatás-mentés, fegyveres-, felderítő-, valamint sebesültszállítás) végrehajtására alkalmas H145M maximális felszálló súlya 3,7 tonna.
  • A magyar haderő gépeit gyorsköteles földetérési rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal és tűzvédelmi rendszerrel látják el, emellett páncél és elektronikus védelem segíti a különleges műveletek végrehajtását.
  • Az Airbus Helicopters által kifejlesztett HForce rendszernek köszönhetően Magyarország képes lesz nagy volumenű ballisztikus, levegő-levegő-, illetve levegő-föld vezérlésű, irányított fegyverzettel felszerelni és működtetni gépeit.

A H145M duplahajtóműves helikopter először 2015-ben állt szolgálatba a német haderőnél, azóta pedig Thaiföld és Szerbia is vásárolt gépeket. A program előrehaladottságának köszönhetően az Airbus Helicopters a megállapodás szerinti költség- és időkereten belül teljesíti a megrendeléseket. A H145M helikopterek bevethetősége 95 százalék feletti.

A H145M két Safran Arriel 2E hajtómű digitális vezérlést (FADEC) és Helionix digitális avionikai rendszert kapott, magas teljesítményű, négycsatornás robotpilótával, amely növeli a biztonságot és csökkenti a pilóta munkaterhelését. Alacsony zajszintje révén a H145M az egyik legcsendesebb saját kategóriájában.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...