Kövesse Facebook oldalunkat!

Tavaly a nyugdíjbiztosításokkal rendelkező ügyfelek 80 százaléka, mintegy 150 ezer ügyfél vette igénybe a nyugdíjbiztosításhoz kötődő adókedvezményt, az idén akár 200 ezerre is nőhet ez a szám – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke csütörtökön Budapesten a Portfolio biztosítási piacról rendezett szakmai konferenciáján.

Emelkedik a külföldi biztosítók fióktelepeinek díjbevétele

A Mabisz elnöke a Portfolio Biztosítás 2018 konfencián elmondta: a magyar piacon is egyre jobban nő a külföldi biztosítók fióktelepeinek szerepe, tavaly már mintegy 45 milliárd forint lehetett ezen fióktelepek összesített díjbevétele, így egyre jobban befolyásolják a magyarországi piaci folyamatokat.

  • A fióktelepek nélkül 5,6 százalékkal nőtt 2016-ban a biztosítási piac mérete, velük együtt számítva 6,1 százalékkal emelkedett.
  • Napjainkban 24 biztosítócég tevékenykedik Magyarországon, 16 társaság fióktelepként működik az országban, közülük kettő korábban hazai biztosító volt.
  • Magyarországon emellett 17 biztosító egyesület működik, eközben több száz külföldi biztosító határon átnyúló szolgáltatást végez a magyar piacon.
  • A külföldi biztosítók fióktelepeinek már 45 milliárd forintot elérő díjbevétele a teljes hazai hasonló adat 5 százalékát adja – jelezte. Pandurics Anett megjegyezte:

A jegybank jövőképében a legnagyobb vitát az MNB által elvárt tisztességes eredményre vonatkozó elképzelések váltották ki

Pandurics Anett rámutatott: a hazai biztosítási piac teljesítménye már újra elérte a válság előtti szintet, de az elmúlt években a GDP átlagos növekedésétől elmaradt a díjbevételek emelkedése. A Mabisz elnöke szerint ezért fontos, hogy a jegybank az elmúlt hetekben publikálta, milyen jövőképet vár 10 éves időtávlatban a hazai biztosítóktól.
Komoly kihívást jelent a szabályozási környezet átalakulása

Ez napjainkban egy rendkívül szabályozott és ellenőrzött piac, ahol egyre inkább az uniós szabályok határozzák meg a következő évek fejlődési tendenciáit. Az Európai Unió (EU) jogalkotási folyamata viszont nagymértékben lelassult, az új szabályok elhúzódó bevezetése most egyértelműen versenyhátrányt okoz, miután a magyar jogalkotó “eminens diákként” már hatályossá tette az EU más területén még nem élő előírásokat.

A nemzetközi pénzügyi sztenderdekre, az IFRS-re való áttérés is jelentős erőfeszítéseket követel meg a biztosítóktól, bár ez a folyamat kevésbé hoz majd bármilyen előnyt számukra.

– vélekedett Pandurics Anett

Közel hét százalékos emelkedést hozott a tavalyi év a biztosítók díjbevételeiben

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elmondta: a jegybank adatai szerint a biztosítók tavaly 948 milliárd forint díjbevételt értek el, ez 6,7 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Tíz éves távlatban a jegybank 10-15 százalékos szintre várja a szektor sajáttőke arányos nyereségét.

  • Az MNB szerint a biztosítási piac egyelőre nem ebbe az irányba halad, hiszen a biztosítók tőkearányos nyeresége a 2016-os 19,5 százalékról 24,3 százalékra nőtt az elmúlt év végére.
  • Az MNB elképzeléseivel szemben a piaci koncentráció erősödött, a jegybank a múlt év végére 56,4 százalékos részesedést várt az öt legerősebb társaság piaci részesedésétől, ám ehelyett a legjelentősebb öt cég 60,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, ehhez társul, hogy a piaci nyereség is nagymértékben koncentrálódik a biztosítási piacon.Kedvezőbb lenne, ha a piacon több társaság közül választhatnának az ügyfelek – vélekedik az MNB

A jegybank szeretné elérni, hogy a gazdaságilag aktív lakosság 80 százaléka rendelkezzen valamilyen rendszeres díjas életbiztosítási és nyugdíjbiztosítási termékekkel.

  • Az MNB szerint a nyugdíjbiztosítási és önkéntes pénztári tartalékoknak a GDP arányában 10 százalékos arányt kellene elérniük 2026 végére.
  • A tartalékok 2017 végére 3246 milliárd forintra nőttek, ami 6,3 százalékos emelkedést jelent.
  • A statisztikák alapján az életbiztosítások költségszintje mérséklődött. A befektetésekhez kapcsolt (unit-linked) biztosítások teljes költség mutatója (TKM) a 2015-ös 4,29 százalékról tavaly októberre 3,58 százalékra csökkent, a folyamat nem állt meg, február közepén az átlagos érték 3,55 százalékon állt – mondta Kandrács Csaba.
Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...