Kövesse Facebook oldalunkat!

Az Allianz Csoport kiváló eredményekről számolt be a 2017-es év egészére vonatkozóan, amely elsősorban a vagyonkezelési és az élet- és egészségbiztosítási üzletágak kiemelkedő teljesítményének köszönhető, az Igazgatóság 5 százalékos osztalékemelést indítványozott.

 Az Allianz munkavállalói imponáló teljesítményt nyújtottak, a vezetőség elégedett

 • A 2017. évi teljes díjbevétel 3,0 százalékkal, 126,1 milliárd euróra nőtt
 • A 2017. évi működési eredmény 0,4 százalékkal, 11,1 milliárd euróra nőtt
 • A 2017. évben a részvényesek számára megtermelt nettó jövedelem 2,3 százalékkal, 6,8 milliárd euróra csökkent.
 • Az OLB értékesítése, az adórendszer átalakítása az USA-ban, az árfolyamváltozások és természeti katasztrófák egyszeri hatást gyakoroltak a 4. negyedéves eredményre
 • A Szolvencia II irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2017 végén 229 százalékos, szemben a 2016. év végi 218 százalékkal
 • Az Igazgatóság az osztalék 5,3 százalékos, részvényenként 8,00 euróra történő emelésére tesz javaslatot, szemben a 2016. évi 7,60 eurós osztalékkal

„A Csoport 2017-ben elérte kitűzött teljesítménycéljait, sikerült fenntartania rendkívül magas tőkeerejét, továbbá részvény-visszavásárlások révén hárommilliárd eurót juttatott vissza részvényeseinek. Az elért eredmények jelentős mértékben az Allianz munkavállalói által nyújtott imponáló teljesítménynek és a Megújulási Programban kitűzött célok megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseinek köszönhetők”

– nyilatkozta Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója.

Vagyon- és felelősségbiztosítás: A természeti katasztrófák beárnyékolták a fejlődést

 • A bruttó díjbevétel 2017-ben 52,3 (51,5) milliárd euróra nőtt.
 • Az árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított belső növekedés elérte a 2,3 százalékot, ezen belül az árhatások 1,2 százalékot, a mennyiségi hatások pedig 1,1 százalékot tettek ki.

A működési eredmény az előző évhez viszonyítva 7,5 százalékkal, 5,1 milliárd euróra csökkent 2017-ben, amelyet elsősorban a természeti katasztrófák miatti nagyobb veszteség okozott. Ennek következtében a kombinált hányad 0,9 százalékkal nőtt, és elérte a 95,2 százalékot.

„A természeti katasztrófák, viharok és az időjárással összefüggő veszteségek nagy szerepet játszottak 2017-ben. Ennek ellenére a mögöttes teljesítménymutatók továbbra is kiválóak, és az Allianz továbbra is el kívánja érni, hogy a kombinált hányad 2018 végére fenntartható módon elérje a 94 százalékos értéket”

– nyilatkozta Giulio Terzariol, az Allianz SE számviteli rendért felelős vezetője.
Élet- és egészségbiztosítás: Dinamikusan nő az új értékesítés értéke

A befektetési termékeket is tartalmazó díjbevétel 2017-ben 4,1 százalékkal, 67,3 (64,6) milliárd euróra nőttek. A befektetési termékeket is tartalmazó díjbevétel árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított növekedése elérte a 7,0 százalékot.

 • A működési eredmény 2017-ben 3,1 százalékkal emelkedett, és elérte a 4,4 (4,3) milliárd eurót.
 • Az új értékesítés értéke (VNB) 2017 folyamán 29,9 százalékkal nőtt, és elérte az 1,9 milliárd eurót.
 • Az új értékesítés árrése (NBM) 3,4 (2,7) százalékra javult 2017-ben.

„Az élet- és egészségbiztosítási üzletágban 2017-ben felgyorsult a növekedés, miközben elmozdult a hangsúly a tőkehatékonyabb termékek irányába. Ez a folyamat ügyfeleink és részvényeseink számára is kedvező”

– mondta el az Giulio Terzariol, Allianz SE számviteli rendért felelős vezetője.

Vagyonkezelés: Rekordszintet ért el a harmadik felektől származó nettó tőkebeáramlás

2016 év végéhez viszonyítva a harmadik felektől származó kezelt vagyon értéke 87 milliárd euróval nőtt, és elérte az 1448 milliárd eurót. Az eddigi legmagasabb, 150 milliárd euró értékű harmadik felektől származó éves nettó tőkebeáramlás és a pozitív piaci hatások ellensúlyozni tudták a devizaárfolyamok alakulásának negatív hatását.

2017-ben a működési eredmény 10,6 százalékkal, 2,4 (2,2) milliárd euróra nőtt, elsősorban annak köszönhetően, hogy nőtt a harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon átlagos értéke a PIMCO-nál és az Allianz Global Investors-nál, ami magasabb illeték- és jutalékbevételt eredményezett.

A költség-bevétel arány (CIR) 2017-ben 1,5 százalékponttal, 61,9 százalékra javult, mivel a bevétel növekedésének üteme meghaladta a költségnövekedést.

A 2017-es év igazi mérföldkő volt a vagyonkezelési üzletág szempontjából. A harmadik felektől származó nettó tőkebeáramlás éves értéke 150 milliárd eurós rekordszintet ért el, mivel az ügyfelek a legjobban teljesítő alapokat keresték”

– mondta Jacqueline Hunt, az Allianz SE vagyonkezelési és USA életbiztosítási üzletágáért felelős igazgatósági tagja.
Reményteli a kilátások az idei évre

A Csoport az előre nem látható eseményeket nem számítva 2018-ban 11,1 milliárd plusz/mínusz 500 millió euró működési eredményt céloz meg.

– nyilatkozta Giulio Terzariol, aki bízik benne, hogy az Allianz idén is kiváló pénzügyi eredményeket ér majd el.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...