19 ,4 milliós bírságot szabott ki az MNB az UniCredit csoportra
Kövesse Facebook oldalunkat!

Az MNB összesen 19,4 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte az UniCredit Bank Hungary Zrt-t és az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t egyes pénzügyi – és befektetési szolgáltatási, adatszolgáltatási, adatkezelési, valamint informatikai biztonsági tevékenységet érintő hiányosságok miatt. 

A korábban elfogadott felügyelési ütemterv részeként történt az átfogó vizsgálat

A Magyar Nemzeti Bank – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó csoportvizsgálatot végzett az UniCredit Bank Hungary Zrt-nél (UniCredit Bank), illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt-nél (UniCredit Lízing), az Arany Pénzügyi Lízing Zrt-nél és az UniCredit Jelzálogbank Zrt-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

  • A vizsgálat a pénzügyi szolgáltatási tevékenység kapcsán megállapította többek között, hogy az UniCredit Bank ügyfélminősítésre, ügyfélcsoport képzésre és ügyfélkitettség kezelésére vonatkozó belső szabályzatai nem teljes körűen feleltek meg a jogszabályi elvárásoknak.
  • Továbbá hiányosságokat tárt fel a befektetés szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban, valamint kisebb informatikai biztonsági problémákat is azonosított.
  • Emellett a vizsgálat a követeléseladási, követelésminősítési és a tőkeszámításnál figyelembe vett fedezet értékelési gyakorlatban, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység terén is feltárt kisebb súlyú problémákat.

Mindezek nyomán a jegybank által közzétett határozatában határidő kitűzésével kötelezte az UniCredit Bankot a feltárt jogsértések megszüntetésére, és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról készített belső ellenőri jelentés MNB részére történő megküldésére.
17,95 + 1,45 millió forint bírságot szabott ki az MNB

A hiányosságok miatt a jegybank összesen 17,95 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az UniCredit Bankkal szemben.

  • Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi és befektetési szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és jellege, illetve a bank piaci súlya.
  • A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a bank együttműködő magatartását, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedéseit.

Az MNB – egyes adatkezelési, továbbá az ügyfél és partnerminősítés folyamatában azonosított hiányosságok miatt – az UniCredit Lízingre 1,45 millió forint bírságot szabott ki.

Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. és az Arany Pénzügyi Lízing Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...