Kövesse Facebook oldalunkat!

A vállalkozások kockázati környezetét 2018-ban mérettől és ágazattól függetlenül  az üzletmenet megszakadása, valamint a kiberbiztonsági események uralják, a lista harmadik helyén a természeti katasztrófák okozta nagyobb veszteségek állnak.

Az Allianz által készített 2018-as jelentés 80 ország 1911 kockázati szakértőjének bevonásával készült, ami részvételi rekordnak számít. 

Az üzletmenet megszakadásától tartunk a legjobban

A kockázat változó jellege és a kiberbiztonsági események számának emelkedése következtében a vállalkozások világszerte az üzletmenet megszakadásától tartanak a legjobban. 

Magyarországon ugyancsak az üzletmenet megszakadása jelenti az egyik legnagyobb kockázatot, emellett a vállalkozásokat az új technológiákból származó kockázat és kötelezettség is aggasztja. 

– magyarázza Ole Ohlmeyer az AGCS kelet-európai térségért felelős vezetője.

A fentiek az összekapcsolt gazdaság gerincére mérnek csapást, mérettől és ágazattól függetlenül a vállalkozások sikerét vagy akár azok létét is veszélybe sodorva

Ez is érdekelheti:

Az üzletmenet megszakadását kiváltó új események

Az üzletmenet megszakadása immár hatodik éve számít a legfontosabb kockázatnak, 13 országban, Európában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, valamint az afrikai és a közel-keleti régióban az első helyen áll. Nincs olyan kisméretű vállalkozás, amely ne lenne érintett.

  • A vállalatoknak egyre több forgatókönyvvel kell számolniuk a hagyományos kockázatoktól, azaz a tűzesetektől, a természeti csapásoktól és az ellátási lánc megszakadásától kezdve az olyan új kiváltó eseményekig, mint a digitalizáció és az összekapcsoltság, amelyek tipikusan nem fizikai kárforrások, de hatalmas pénzügyi veszteséggel járnak.
  • A legfontosabb informatikai rendszerek összeomlása, a terrorizmus vagy a politikai erőszak, a termékek minőségi hiányosságai vagy a váratlan szabálymódosítások átmenetileg vagy tartósan megakaszthatják a vállalkozások működését, ami súlyos következményekkel jár a bevételekre nézve.Leginkább a kiberbiztonsági eseményektől tartunk

Az AGCS kiberkockázatok modellezésével foglalkozó partnere – az immár a Guidewire Software tulajdonában álló Cyence – becslései szerint a pénzügyi, egészségügyi vagy kiskereskedelmi szektorban működő vállalatok esetében egy több mint 12 órán át tartó felhőleállás következményeinek átlagköltsége akár 850 millió dollár vagy 700 millió dollár is lehet Észak-Amerikában, illetve Európában.

Jelentősen alábecsüljük az üzletmenet megszakadásából fakadó kockázatokat

Érdemes megfontolni Volker Muench, az AGCS globális vagyonbiztosítási és üzletmenet-folytonossági szakértőjének tanácsát:

„A vállalkozásoknak folyamatosan finomítaniuk kellene vészhelyzeti és üzletfolytonossági terveiket, hogy azokban megjelenjen az üzletmenet megszakadását befolyásoló új környezet, és hogy megfelelő választ adjanak az üzletmenet megszakadásával fenyegető mind nagyobb kiberkockázatra

A szakértő figyelmeztet továbbá, hogy a vállalkozásokat nagy meglepetésként érheti az üzletmenet megszakadását ténylegesen kiváltó ok, annak terjedelme és anyagi következményei is. A társaságok rendszerint azt is alulbecsülik, hogy mennyire bonyolult a szokásos üzletmenet visszaállítása. 

A TOP 10 legfontosabb üzleti kockázat 2018-ban 

1. ÜZLETMENET MEGSZAKADÁSA
2. KIBER BIZTONSÁGI PROBLÉMÁK
(Kiberbűnözés, IT problémák, adatvesztés)
3. TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK
(vihar, áradás, földrengés)
4. PIACI FEJLEMÉNYEK
(volatilitás, erősödő verseny, piaci stagnálás)
5. JOGI KÖRNYEZET MEGVÁLTOZÁSA
(kormányváltások, gazdasági szankciók, Brexit, Euro Zóna szétesése)
6. TŰZ, ROBBANÁS
7. ÚJ TECHNOLÓGIÁK
(drónok, 3D nyomtatás, nanotechnológia, AI, összekötöttség)
8. REPUTÁCIÓVESZTÉS
(márka és brand hírnevének, értékének veszteségei)
9. POLITIKAI KOCKÁZATOK
(háború, terrorizmus, polgári engedetlenség)
10. ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
(szélsőségessé váló időjárás)

A második részben a Kiberbiztonsági kockázatokról lesz szó, olvasson bele:

Fotó: Freepik

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...