Kövesse Facebook oldalunkat!

Az InsurTech vállalatok komoly fenyegetést jelentenek a már piacon lévő biztosítók számára, állítja a Roland Berger kutató cég egy tavaly megjelent biztosításokkal és insurtech cégekkel foglalkozó tanulmányában. A felmérés szerint a piacon már pozícióval rendelkező vállalatoknak nyitniuk kell a digitális megoldások felé, csak így őrizhetik meg helyzeti előnyüket. A tanulmány a cikkben található linkről egyébként letölthető.

  • Valós veszélyt jelentenek az innovatív és agilis InsurTech cégek a meglévő biztosítókra?
  • Melyek azok az üzleti modellek, amelyeket az újonnan érkező cégek sikeresen alkalmaznak?
  • Melyik modell közelít a piaci érettség felé és melyik rendelkezik a legnagyobb potenciállal, hogy radikálisan átalakítsa az iparágat?

Ezek a főbb kérdései a Roland Berger Copy them? Work with them? Or buy them? című tanulmányának, amely a biztosítási iparág és a digitalizáció kapcsolatát vizsgálta. A Roland Berger 250 InsurTech céget vizsgált meg világszerte.

Átalakulóban a biztosítási piac

“A startup vállalkozások tömeges megjelenése egy iparágban azt jelzi, hogy kiaknázatlan lehetőségek rejlenek az értékláncban. Tavaly több mint 600 millió dollárt fektettek be InsurTech vállalkozásokba világszerte és ez a szám még növekedni fog.”

– mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője

Az innovatív InsurTech cégek ugyanazokkal az ügyekkel foglalkoznak, mint a biztosítók, de nyitottabbak a fejlesztési lehetőségekre.

Az InsurTech cégeket nem köti a hagyomány, sem a megörökölt struktúrák, működésük alapját a digitális DNS-ük jelenti.

– mondta Schannen.

Az elemzés egyértelműen kimutatta, hogy azon startupok, amelyek mesterséges intelligenciával, okos érzékelőkkel és adatelemzéssel dolgoznak, hatalmas lehetőséggel rendelkeznek ahhoz, hogy teljesen átalakítsák a hagyományos biztosítási térképet.
Az InsurTech vállalatok, mint edzőpartnerek

A tanulmány szerzői megállapítják, hogy a biztosítók számára itt az ideje a saját szervezetükre szabott digitalizációs stratégia kifejlesztésének és alkalmazásának.

A biztosítóknak komolyan kell venniük a digitalizáció kérdését. Hiszünk abban, hogy az InsurTech cégek komoly potenciált jelentenek a biztosítási iparág számára, ugyanakkor ezek a startup vállalkozások komoly fenyegetést is jelenthetnek egyben. Hasznos együttműködő partnerként, követendő példaként vagy felvásárlási célpontként szolgálnak az inkumbensek – azaz piacon pozícióval rendelkezők – számára.”

– mondta Schannen Frigyes.

  • A Roland Berger szakértői szerint az együttműködés biztosítana maximális előnyöket mindkét fél számára.
  • Ha azonban az InsurTech nem kíván együttműködni, még mindig lehetséges a technológia megvásárlása.

Utóbbi esetben ugyanakkor a menedzsmentnek tisztában kell lennie azzal, hogy a gyors integráció egy meglévő vállalat esetében kontraproduktív lehet, mert még a legkifinomultabb digitális stratégia is elbukik, ha a szervezet nincsen felkészülve a kulturális változásra. – Ismét igaz lesz az, amit Peter Drucker mondott, miszerint “A kultúra megeszi a stratégiát reggelire”.

A vállalatoknak szükségük van egy olyan belső digitális szakértőre, akit a vállalati kultúra is elfogad.

– mondta Schannen.
Négy lehetséges digitális stratégia a már piacon lévő  vállalatok számára

A Roland Berger szakértői szerint a piaci szereplők valódi erősségeik kihasználása vagy új üzleti modellek alkalmazása esetleg a kettő kombinációja révén tarthatják fenn versenyelőnyüket.

Ha meglévő üzleti modelljüket optimalizálják, akkor vagy a hatékonyság-növelésbe fektetnek be, vagy az ügyfélélményt javítják. Amennyiben új üzleti modell bevezetése mellett döntenek, elsősorban intenzív adatelemzés használatával vagy új digitális ökoszisztéma kialakításával érhetnek célt.

A digitalizációs kezdeményezések száma és formája elsősorban a biztosító vállalat méretétől és tevékenységi körétől függ.

– mondta Schannen Frigyes.

Töltse le!

A Roland Berger Copy them? Work with them? Or buy them? című tanulmánya ide kattintva tölthető le.

Fotó: Freepik

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...