Kövesse Facebook oldalunkat!

A statisztikák szerint a magyarok körében továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a síelés és a snowboardozás: e két téli sportot 2016-ban összesen 547 ezer honfitársunk választotta, ugyanannyi, mint 2015-ben is.

A számokból az is kiolvasható, hogy a síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az átlagos utazók:

míg az összes magyar utazó csupán 35 százaléka köt utasbiztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka gondoskodik ilyen módon is a biztonságról.

Ám a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a síbiztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak, ha pech történik? Erről posztolt a közelmúltban egy összefoglalót Vienna Life Biztosító a blogján.

1. Betegség vagy baleset: hüttéből a (magán)kórházba…

A téli sportolás során felmerülő káresetek között sajnos az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák, hiszen például egy Ausztriában – a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által – elvégzett helikopteres mentés díja 5-15 ezer euró (mintegy 1,5-4,5 millió forint), míg a kórházi műtét és ellátás összege 8-20 ezer euró (nagyjából 2,5-6 millió forint), amikhez képest a Magyarországra történő hazaszállítás díja már „csekélység”: 1-1,5 ezer euró (körülbelül 300-450 ezer forint).

Persze a mentősök nyilván akkor is ellátják a sebesültet, ha nincs biztosítása, viszont…

Ebben az esetben nemcsak a sebeit öltik össze, de utólag a teljes ellátás – akár több millió forintos – költségét is a nyakába varrják

Egy síbiztosítás azonban fedezheti egy balesetnél a mentés (például a helikopterrel vagy a motoros szánnal történő szállítás) költségeit, a magánkórházi műtétet és ellátást, az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát, de szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, sőt, még a beteg hazaszállítását, illetve baleseti halál vagy rokkantság esetén a kártérítés összegét is.
2. A sípályán is kell „KGFB”!

Balesetet persze nemcsak elszenvedhetünk a pályán, de okozhatunk is. Mi történik például akkor, ha síelés közben nekiütközünk valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkából? A válasz egyszerű:

  • Ugyanúgy ki kell fizetnünk a kárt, mint például egy autóbaleset vétkes sofőrjének.
  • A károsult pénzt követelhet tőlünk például az egészségügyi ellátása, a munkából történő kiesése vagy akár maradandó egészségkárosodása miatt is.

Mikor utasbiztosítást kötünk jó ha ezt is tudjuk, hogy ezekre az esetekre találták ki a felelősségbiztosítást, amely a KGFB-hez hasonló: akár több millió forintig is fizeti a más tulajdonában vagy testi épségében általunk okozott kárt.

3. Műszaki cikk, sportfelszerelés, egyik sem olcsó

Aki csatolt már fel sílécet vagy snowboardot, az tudja: ezek a téli sportok nem tartoznak a legolcsóbb hobbik közé, hiszen a felszerelés a lécektől a védőeszközökön át a kiegészítőkig és a ruházatig, simán belekerül több százezer forintba, így a pótlásuk vagy javíttatásuk sem olcsó. Egy jó utasbiztosításba ez is beleférhet. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben már a sípályára se mennek ki különböző műszaki cikkek, – mobiltelefon, GoPro fejkamera vagy akár egy táblagép – nélkül.

Ha felszerelésünket, ruházatunkat vagy kütyünket valamilyen kár éri – például valamelyik megsérül, vagy amíg a hüttében lazítunk, eltűnik –, a síbiztosítás ezekre is fizet, akár 400 ezer forint erejéig is.
4. A síbérletről se feledkezzünk meg!

Bármikor közbejöhet egy betegség – gyerekkel utazóknál ez igen gyakori –, ami miatt meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás. Emiatt pedig elbukjuk a már kifizetett szolgáltatások árát, amelyek közül egy síelés alkalmával igencsak fájó tud lenni például az 1 hetes síbérlet ára, amely egy négytagú család esetében elérheti akár az 500 eurót, azaz a mintegy 150 ezer forintot is.

A síbiztosítás betegség vagy baleset esetén fizeti a síbérlet árát a fel nem használt napokra.

Sőt, a biztosítás abban az esetben is megtéríti a bérlet árát, ha a sípálya üzemeltetője rendkívüli ok, például extrém időjárás vagy lavinaveszély miatt lezárja a pályát. Ki gondolná, hogy mi minden fér még bele utasbiztosításba?

5. Ha feladná az autó

Nem ritka az sem, hogy útban a sípályák felé balesetet szenvedünk, vagy egyszerűen csak lerobban az autónk. De mi van akkor, ha emiatt nem tudjuk folytatni az utat?

Amikor utasbiztosítást kötünk, a síbiztosításhoz választható autó assistance szintén nem kidobott pénz, ugyanis egy ilyen esetben a biztosítónk megszervezi és fizetheti helyettünk a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, a csereautó bérlését vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére.

Fotó: Freepik

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...