Kövesse Facebook oldalunkat!

Legkésőbb november 11-ig kell megkapniuk a jövő évi díjukról szóló értesítést azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel rendelkező ügyfeleknek, akiknek december 31-én van a biztosítási évfordulójuk – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

Automatikusan meghosszabbodik a szerződés, ha nem mondjuk fel

A díjértesítő alapján az ügyfelek december 1-jéig dönthetnek a meglévő szerződésük felmondásáról, az esetleges biztosítóváltásról.

  • Ha az ügyfelek elfogadják a biztosító ajánlott jövő évi tarifát és tovább fizetik a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad.
  • Amennyiben viszont felmondják addigi kgfb-szerződésüket, akkor írásban kell értesíteniük eddigi biztosítójukat úgy, hogy a pénzintézet legkésőbb 2017 december 1-jén éjfélig megkapja az erről szóló értesítést.
  • Ezután az érintett ügyfelek idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni.

Egymillió autónak fordul a kötelező biztosítása

2010-től jogszabályváltozás következtében már a szerződés megkötésének dátuma lett a biztosítási évforduló. Az évközi szerződési lehetőség miatt a naptári évfordulós ügyfelek aránya folyamatosan csökken.

A jegybank közleménye szerint az idén a mintegy 5,1 millió összes magyarországi gépjármű több mint 34 százalékának, mintegy 1,77 millió járműnek a naptári év vége jelenti a kgfb szerződéses évfordulót. Ezen belül a közel 3,5 millió személygépjármű mintegy 32 százaléka, több mint 1,1 millió személyautó esetében a kgfb szerződés december 31-i biztosítási évfordulós.
Figyelni kell az emaileket

Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy ellenőrizzék elektronikus levelezésüket azok az ügyfelek, akik a biztosítójukkal elektronikus szerződést kötöttek, nekik ugyanis a biztosító e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszak díjértesítő levelét, és a díjfizetési igazolást, vagy jelzi, hogy ezek az adatok a honlapján elérhetőek.

[wpdatachart id=23]

Itt lehet összehasonlítani a díjakat

Tavaly év végén 287 ezer, két éve 322 ezer ügyfél kötötte át kgfb-szerződését más biztosítóhoz, az átkötések döntő részét az olcsóbb díj motiválta.

A magyarországi kgfb-piac 13 szereplőjének díjtarifáit az ügyfelek az MNB honlapján, a MABISZ Díjnavigátorán, a biztosítók weboldalain, illetve egyes biztosításközvetítőknél is megtekinthetik, összehasonlíthatják. A közlemény szerint a közvetítői oldalak népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 400 ezer ügyfél ezeken az online platformokon kötötte meg a szerződést. Ezeknek a portáloknak a működését és kalkulációs pontosságát a jegybank szúrópróbaszerű vizsgálatokkal is ellenőrzi.

Az MNB figyelemmel kíséri a díjhirdetéseket

  • Az MNB fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is folyamatosan vizsgálja a biztosítók kgfb-díjhirdetéseinek jogszerűségét, és a piaci szereplők ehhez kötődő tevékenységét.
  • Kiemelt figyelmet fordít továbbá arra is, hogy a biztosítók időben, a törvény által előírt módon küldték-e ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítőiket, és ebben megfelelő tájékoztatást adtak-e az ügyfeleknek – olvasható az MNB közleményében.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...