Több biztosító adott összesítést az MTI-nek, eddig több mint tízezer kárbejelentés érkezett a július 12-14-i viharokat követően, a kár becsült értéke pedig elérheti az egymilliárd forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Nagyüzem a biztosítóknál

A tájékoztatás szerint a legtöbb bejelentés Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből, illetve a Balaton környékéről érkezett. Kiemelkedően sok kárt jeleztek Szombathelyről (közel 1000 esetet) , Pécsről, Kőszeg, Baja és Kiskunhalas környékéről. Gyakoriak a jégverések miatti bejelentések, van olyan biztosító társaság, ahol a kárbejelentések 90 százaléka jégverés.

A jégverés a tetőkben, a redőnyökben, a vakolatban okozott kárt, sok helyen a tetősérülések miatt beáztak az épületek.

A kárbejelentések folyamatosan érkeznek, több biztosító is arról számolt be, hogy hétvégi munkavégzést rendelt el, illetve átcsoportosította kárfelmérőit az érintett területekre annak érdekében, hogy minél előbb rendezni tudja a károkat – jelezte a szövetség.

A nyár mindig kockázatos

A Mabisz adatai szerint 2015-ben az összes, több mint 710 ezer kárbejelentés közül csaknem minden hatodik káresemény nyári viharokhoz volt köthető. A szövetség azt tapasztalta, hogy a nyár általában az év leginkább kárveszélyes periódusa. Az elmúlt öt évben évente átlagosan közel 115 ezer káresemény történt május elseje és augusztus vége között a biztosított lakossági ingatlanokban, a nyári viharok miatt éves átlagban csaknem 7,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosító társaságok.

damage

A 25 biztosítóval szerződött CLB független biztosítási alkusz MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy:

Jégverésre csak az a biztosító fizet, amelyik kötvényében van ilyen kitétel.

Ahhoz, hogy a biztosítók garantáltan fizessenek, a károsultnak a lehetőségeihez mérten a kármentést is meg kell kezdenie és nem lehet gondatlan.

4500 feletti kár a Generalinál

A Generali Biztosítóhoz eddig több mint 4500 kárbejelentés érkezett a múlt szerdai és csütörtöki viharokat követően, a károk becsült értéke meghaladja a 700 millió forintot.

A Generali kárszakértői a továbbiakban is nagyszámú bejelentésre számítanak. Ennek megfelelően összpontosítják kapacitásukat, hogy a jelentősen megnövekedett kárbejelentéseket is fennakadás nélkül tudják fogadni és kezelni.

A gördülékeny ügyintézés érdekében a Generali ügyfelei élhetnek az online kárbejelentés lehetőségével is.

A legnagyobb pusztítást a jégverés okozta (közel 2000 ilyen esetet jelentettek), de a vihar (1400 kárbejelentés) és a villámlás (430 bejelentés) is sok kárt okozott.

Jégverés pipa

A magyarországi lakásbiztosítási termékek kiterjednek az elemi károkra, így például a jégverésre, a földrengésre, árvízre és a viharkárokra – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

jég

Gilyén Ágnes kiemelte: bár lehetnek olyan régen kötött lakásbiztosítási szerződések, amelyek nem nyújtanak fedezetet a jégverésre, a jelenlegi mintegy 3 millió lakásbiztosítási szerződés azonban már erre a kártípusra is nyújt biztosítást. A szóvivő hangsúlyozta: a biztosítottnak évente érdemes átnéznie biztosítási szerződéseit, hogy el tudja dönteni, hiányzik-e a szerződéséből egy-egy lényeges kockázati tényező, vagy esetleg alulbiztosított.

Hozzátette:

Ugyanakkor gyakran a biztosítótársaságok képviselői keresik fel személyesen vagy telefonon az ügyfeleket, és felhívják a figyelmüket, ha egy-egy területen alulbiztosítottak, vagyis jóval kisebb összegre szól a biztosításuk, mint amire valójában szükségük lenne.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...