Kövesse Facebook oldalunkat!

Elavultnak tartja a szakmai felelősségbiztosításokkal kapcsolatos szabályozás számos pontját a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében két fő problémára hívta fel a figyelmet: egyrészt évről évre jelentősen nő a szakmai szolgáltatásnyújtás során okozott károk miatt megítélt kártérítések összege, ugyanakkor a kapcsolódó kockázatok fedezésére szolgáló szakmai felelősségbiztosítások egyre kisebb hányadát fedezik az ilyen jellegű kifizetéseknek. A szakmai felelősségbiztosításokat ugyanis az előírt minimum limittel, kötelező limit híján a piacon elérhető legkisebb limittel kötik meg, függetlenül az adott tevékenységben rejlő reális kockázatoktól, részben a szolgáltatók rosszul értelmezett költséghatékonysági törekvései miatt – olvasható a közleményben.

Az FBAMSZ példaként említette az egészségügyi szolgáltatások körét, ahol többnyire személyi sérüléses, maradandó egészségkárosodásokkal járó károk keletkeznek.

Az egészségügyről szóló, csaknem két évtizede elfogadott törvény hatályba lépése óta nincsen meghatározott limitje a kötelező biztosításnak, amelyet sok esetben mindössze 1-2 millió forintos limittel kötnek a kórházak.

A szakmai konszenzus alapján viszont jelenleg járóbeteg-ellátás esetén káreseményenként 10 millió, míg fekvőbeteg-ellátás esetén 20 millió forint lenne az előírt limit ideális összege – jegyezte meg a szövetség.

Az FBAMSZ szerint az ügyvédi tevékenységeknél hasonló a helyzet. A minimális biztosítás összege káronként 8 millió forint, a megfelelő védelem viszont legalább 40-50 millió forintos minimum limittel lenne biztosítható.

A szövetség problémásnak nevezte azt is, hogy számos szakmánál a jogszabályok továbbra sem követelnek meg semmilyen kötelező biztosítékot a szakmai tévedések, műhibák okozta károk ellentételezésére. Jelenleg csaknem két tucat szakmakörnél írja elő valamilyen jogszabály kötelező szakmai felelősségbiztosítás megkötését. Sok esetben azonban nem világos, hogy mi alapján választotta ki a jogalkotó a kötelező biztosítás megkötésére kötelezett szakmák körét, és miért döntött a limitek meghatározásáról vagy elhagyásáról – jelezték.

Piaci becslések szerint a szakmai felelősségbiztosítások díjbevétele éves szinten mintegy 5 milliárd forint, ez a szegmens a teljes nem élet ágban megkötött biztosítások (2015-ben 430 milliárd forint) mindössze 1,4 százalékát teszi ki. Szakmák szerinti bontásban a legnagyobb részesedés az egészségügyi és az ügyvédi szerződéseké.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...