Kövesse Facebook oldalunkat!

Kiemelkedő, háromszoros kereslet mellett összesen 1,75 milliárd euró értékben bocsátott ki 10 éves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A sikeres kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy a befektetők a háborús válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban – közölte a Pénzügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a tranzakció több szempontból is kedvező Magyarország számára: javítja az államadósság hátralévő átlagos futamidejét, segíti a jövőre lejáró adósságok előtörlesztését, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon.

A kötvénykibocsátással a devizaadósság aránya továbbra is a teljes adósságon belül kijelölt 30 százalékos referencia-tartomány alatt marad – amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalékos szintnél. Legutóbb idén januárban bocsátott ki devizakötvényt az ÁKK, 4,25 milliárd dollár értékben háromszoros befektetői érdeklődés mellett – írták.

A magyar kormány adósságkezelői céljai változatlanok, az államadósság csökkentését folytatni kell, miközben az adósság finanszírozásában a belföldi forrásokra kell helyezni a hangsúlyt – tették hozzá.

„Az elmúlt évek adósságkezelésének köszönhetően a családok arányát 3 százalékról 20 százalék fölé emeltük az adósságfinanszírozásban, valamint az államadósság kamatkiadásainak közel 80 százalékát hazai lakossági és intézményi befektetők felé fizeti az állam. A hazai megtakarítások hozzájárulnak az infláció letöréséhez és biztos alapot teremtenek a jövőbeli gazdasági növekedésnek” – fogalmazott a PM.

A mostani tranzakció sikere azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. Ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták: a múlt héten megerősítette a magyar államadósság besorolását és kilátását a Moody’s. A nemzetközi hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – áll a közleményben.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...