Kövesse Facebook oldalunkat!

Meghosszabbították három hónappal Romániában a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) terén korábban piacvezető, de csődeljárás alá vont Euroins kgfb-kötvényeinek érvényességét – erről csütörtöki ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a román kormány.

Marcel Ciolacu miniszterelnök azzal magyarázta a döntést, hogy jelenleg még nagyon sok – mintegy 1,7 millió – Euroins-kötvény van érvényben, és ha nem tolnák ki a szeptember 8-án lejáró határidőt, jelentősen csökkenne a kgfb-kötvénnyel rendelkező autósok száma az országban.

A sürgősségi rendelet indoklása szerint a forgalomba helyezett járművek mintegy 17 százaléka még mindig Euroins-biztosítással közlekedik. Mivel Romániában jelenleg mindössze hat biztosító jogosult kgfb-t kötni, a határidő lejártáig hátralévő egy hét alatt nem lennének képesek ilyen mennyiségű biztosítást megkötni.

A kötvények érvényességét december 8-ig hosszabbították meg.

A román pénzügyi felügyelet (ASF) idén március 17-én jelentette be, hogy az Euroins fizetésképtelen, ezért bevonja a társaság működési engedélyét és csődeljárást kezdeményez ellene. A bukaresti törvényszék június 9-én döntött a csődeljárás megindításáról, így a jogszabályok szerint az Euroins-kötvények még három hónapig őrizték volna meg érvényességüket.

A csődbement biztosító ügyfelei által okozott károk megtérítését az állami garancialap (FGA) vette át. Az alap május 17-én kezdte meg az Euroins-kötvényekkel kapcsolatos kártalanítást. A beérkezett több mint 65 ezer kárigényből július 31-ig 7600-at rendezett, 27,2 millió lej (2,1 milliárd forint) értékben.

Az Euroins a kgfb-piac mintegy harmadával – legalább 2,5 millió kötvénnyel – rendelkezett, amikor bejelentették fizetésképtelenségét. Az Astra (2015), Carpatica (2016), és City Insurance (2021) után az Euroins nyolc év alatt már a negyedik nagy biztosító, amely tönkrement Romániában. Valamennyiük portfóliójának jelentős részét a gépjármű-felelősségbiztosítások tették ki. Minden esetben az a biztosító vált fizetésképtelenné, amelynek – a legolcsóbb kgfb-t kínálva – sikerült rövid idő alatt növelni piaci részesedését.

Az újabb biztosítócsőd után a piac stabilizálása érdekében a bukaresti kormány április elején fél évre a februári referenciaáron befagyasztotta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árát, a biztosítási brókerek jutalékát pedig a kötvények értékének 8 százalékára korlátozta. A bukaresti gazdasági sajtó arra számít, hogy a kgfb-k árstopját is meg fogja hosszabbítani három hónappal a bukaresti kormány.

Nyitókép: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...