Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 16-tól visszahívja a felügyeleti biztost a Bodrogközi Nonprofit és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit kölcsönös növénybiztosító egyesületektől, mert az intézmények által benyújtott, a tőkehelyzetük rendezését célzó pénzügyi terveiket a jegybank elfogadta, és azok végrehajtása révén a szavatolótőkéjük szintje immár megfelel a jogszabály által előírtnak – közölte a jegybank szerdán.

Felidézik: a jegybank idén a március 7-én közzétett határozataiban kötelezte 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére a két növénybiztosító egyesületet. Ebben olyan intézkedések meghozatalát írta elő, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével. A kirendelés megszüntetéséig, de legfeljebb 180 napig az MNB emellett – az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű – Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki felügyeleti biztosként a két biztosítóegyesülethez.

A MNB intézkedéseinek oka az volt, hogy az azt megelőző időszakban a – növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező – nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott. Ez nyilvánvalóan hatással lehetett az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is. Jogszabályi előírás alapján egy (kis)biztosítónak ugyanakkor mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével.

A közlemény szerint a kirendelt felügyeleti biztosok az elmúlt időszakban felmérték az intézmények pénzügyi helyzetét, meghatározták a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosították a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását.

A jegybank mostani döntéseit azért hozta meg, mert az egyesületek működése a megszabott határidő lejártakor megfelelt a jogszabályok által előírtaknak. A továbbiakban az intézmények tulajdonosainak felelőssége az egyesületek üzleti szempontból megbízható működtetése, így egyebek közt a felmerülő károk rendezése, a biztosítási fedezet szavatolása a díjak beszedésével, illetve szükség esetén megfelelő viszontbiztosítón keresztül.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...