Kövesse Facebook oldalunkat!

2023. július 1-től módosított szabályok alkalmazandók a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató („JTM”) meghatározása kapcsán – írta a KPMG.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX.10.) MNB rendeletben („Rendelet”) foglalt adósságfék szabály szerint, az ügyfél fizetésének csak meghatározott százalékáig terjeszkedhet a felvett kölcsönök törlesztőrészlete, és így az általa igényelt kölcsön összege is maximalizálva van. Ezen számítás során az ügyfél várható havi törlesztőrészletének összegét kell elosztani az igazolt havi nettó jövedelmének összegével.

És hogy mi változott?

A Rendelet hatálya, az eddigiek szerint nem terjedt ki a 300.000,- Ft-ot meg nem haladó összegű hitelekre, amely az aktuális módosítással 450.000,- Ft-ra emelkedik. Ez a rendelkezés a kisebb összegű hitelek tekintetében ad könnyítést a hitelfelvevők számára, főleg személyi kölcsön esetén jelenthet relevánsabb változást.

A módosítás szintén változást hoz a jövedelmi küszöb meghatározása körében. A korábbi 500.000,- Ft igazolt havi nettó jövedelem, 600.000,- Ft-ra emelkedik, kitolva ezáltal a kedvezőbb szabályok alkalmazásának körét.

A továbbiakban tehát, a 2023. július 1. napját követően igényelt hitelek kapcsán, a 600.000,- Ft alatti fizetéseknél a jövedelem 50%-a fordítható legfeljebb a kölcsön törlesztésére, amíg a 600.000,- Ft-ot elérő fizetéseknél, a jövedelem 60%-a lehet a törlesztőrészlet mértéke.

A fenti változásokon túl, a JTM megállapítása során továbbra is figyelembe kell venni a leendő ügyfelek valamennyi fennálló egyéb hitelének havi törlesztőrészletét is, továbbá a vállalt kölcsönhöz kapcsolódó kamatperiódus hosszát is.

Jelzáloggal biztosított kötelezettségek kapcsán az új szabály módosítást nem tartalmaz, így arra nézve a korábbi szabályok hatályban maradnak.

A fenti rendelkezéseket minden üzletszerű hitel és pénzkölcsön nyújtási tevékenységet végző pénzügyi intézménynek alkalmaznia kell, annak érdekében, hogy biztosítva legyen az ügyfelek részéről a törlesztőrészletek megfizetésének folyamatossága.

A rendeletben történt változásokat figyelembevéve, az állapítható meg, hogy a szabályok módosítása csak meghatározott jövedelmi helyzetben lévőket érint, esetükben viszont a csökkentheti az igényelhető összeg mértékét.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...