Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Biztosítók Szövetsége arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül az ágazat jövő évi, az ideihez képest megemelt befizetési előirányzatát, továbbá vonja be az egyeztetésbe a szektor szereplőit – derül ki a szövetség kedden kiadott közleményéből.

Felidézték, hogy a Pénzügyminisztérium 2024-es költségvetési tervezete alapján jövőre a biztosítási adó előirányzata 234,2 milliárd forint, 6,7 százalékkal, 14,8 milliárd forinttal több az idén várt bevételnél.

Ez az elvárás a szektor számára fenntarthatatlan helyzetet eredményezne – fogalmaztak.
A Mabisz javaslata szerint az extraprofit-adót fokozatosan ki kellene vezetni, a biztosítási szektorban ugyanis szerintük nem képződik extraprofit, ráadásul az egyéb szektorok extraprofit-adó terheléséhez képest a biztosítási pótadó aránya „kiemelkedően magas”.

A szövetség a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva rámutatott arra, hogy a biztosítási szektor tavalyi adózott eredménye a megelőző évihez képest 57 százalékkal 35,8 milliárd forintra csökkent, míg az extraprofitadó-teher meghaladta az 50 milliárd forintot.

Idén a tavalyinál nagyobb összeg befizetése várható – erősítették meg.

A 2022. december 23-i módosítással megemelt pótadó a biztosítók számára 2023-ra olyan mértékű terhelést jelent, hogy a szektorban a nyereség jelentősen csökken tovább, akár el is tűnhet – húzták alá.

Nyitókép: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...