Kövesse Facebook oldalunkat!

A hozamemelkedés megtorpanásával a kötvényalapokba áramlott a legtöbb friss tőke az első három hónapban a magyarországi befektetésialap piacon, és ebből messze a piaci részesedése fölött vette ki a részét az OTP Alapkezelő. Részben ennek hatására az általa kezelt alapok összvagyona átlépte a 2000 milliárd forintos határt, ami példa nélküli a hazai szektor három évtizedes történetében. Az OTP Alapkezelő teljesítményét több elismeréssel is honorálták a Privátbankár.hu Klasszis 2023 szakmai díjkiosztóján.

Az év első három hónapjában 556 milliárd forint áramlott be a hazai értékpapíralapokba, amelyből – a hozamemelkedés megtorpanása miatt – 553 milliárddal részesedtek a kötvényalapok. Mivel ebben az eszközosztályban az OTP Alapkezelő hagyományosan erősnek számít, nála jelent meg a teljes piaci pénzáramlás 40,28 százaléka. Ez lényegesen meghaladja az OTP Alapkezelő piaci részesedését, amely a BAMOSZ hivatalos statisztikái alapján 28,57 százalék volt az első negyedév végén a nyilvános értékpapír és speciális alapok kategóriában.

Nagyrészt a kirobbanó idei dinamikának is köszönhető, hogy márciusban először fordult elő a hazai alapkezelői szektor harmincéves történetében az, hogy az egyetlen szereplő alapjai által kezelt vagyon meghaladta a 2000 milliárd forintot.

– mondta el Éder György, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt még azt ünnepeltük, hogy a piac egésze érte el ezt az álomhatárt, ehhez képest a tavalyi évet csak az OTP Alapkezelő több, mint 360 milliárdos növekménnyel zárta.

Pedig 2022 nem indult bíztatóan: a kedvezőtlen piaci környezet miatt az általuk kezelt vagyon az első félévben csökkenést mutatott, mind a tőkekiáramlás, mind az árfolyamhatás következtében.

Az első hat hónap pénzáramlás szempontjából is negatív volt, az év második felében azonban megfordult a trend.

– szögezte le Éder György.

A kumulált pénzáramlás augusztus közepére pozitív tartományba lépett, majd meredeken emelkedett tovább. Az év egészében 361,50 milliárd forint új tőke érkezett az OTP Alapkezelő alapjaiba. Ennek megfelelően a BAMOSZ hivatalos statisztikái alapján számolt piaci részesedésük a megelőző év végi 26-ról 27,32 százalékra emelkedett 2022-ben a nyilvános értékpapír és speciális alapok kategóriában.

Éder György szerint a jól megválasztott és időzített termékstratégiával nem csupán az első félévi tőkekiáramlás trendjét voltak képesek megfordítani, hanem egyben alapot jelentett a piaci részesedésük feletti növekedéshez. A pénzpiaci és rövid kötvényalapokra helyezett stratégiai fókusszal a magas kamatkörnyezetben is jó értékajánlatot tudtak adni a befektetőknek a második félévben, hiszen ezek vonzó alternatívát jelentettek akár a bankbetétekkel, akár a lakossági állampapírokkal szemben. A sikerhez vezető munkában jelentős részt vállalt az alapok vezető forgalmazója, az OTP Bank, illetve a banki értékpapír tanácsadók, akik segítettek az ügyfeleiknek megtalálni a számukra legmegfelelőbb befektetési lehetőségeket.  A sikertörténet 2023-ban is folytatódott: az első három hónapban újabb 224 milliárd forint értékű friss tőke áramlott be az OTP Alapkezelő alapjaiba, amelyek kezelt összvagyona 2023. március 8-án átlépte a 2000 milliárd forintot.

A kezelt vagyon növelése mellett az OTP Alapkezelő nem feledkezett meg a szakmai műhelymunkáról sem. A változó piaci környezet kedvező lehetőségeket tartogatott az abszolút hozam alapok számára, amelyeket 2022-ben elsősorban az OTP EMDA Alap és az OTP Föld Kincsei Alap tudott kiemelkedő teljesítményre váltani. Ennek elismeréseképp a Privátbankár.hu Klasszis 2023. április 19-i alapkezelői szakmai díjkiosztóján Büki András befektetési igazgató, az OTP EMDA Alap kezelője a szakma és a közönség szavazatai alapján elnyerte az „Év Portfoliómenedzsere 2023″ díjat.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt OTP Föld Kincsei Alap pedig a Klasszis díj tíz éves történetében kilencedik alkalommal lett a „Legjobb Árupiaci Alap”, amellyel az alap kezelője, Hosszú Ferenc befektetési igazgató is csúcstartó.

A „Legjobb Óvatos Vegyes Alap” díját is az OTP Alapkezelő vihette haza az OTP Prémium Trend Klasszikus Alap révén.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...