Kövesse Facebook oldalunkat!

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,6 százalékkal, 256 milliárd forinttal nőtt márciusban, a tőkeáramlások eredője plusz 197 milliárd forint volt, a hónap végén a Bamosz-tagok 10 057 milliárd forintot kezeltek, 2523 milliárd forinttal többet, minte egy éve – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) az MTI-vel hétfőn.

A pénzpiaci alapokhoz mintegy 6,4 milliárd forintnyi tőke áramlott, összességében 3,0 százalékkal nőtt a hónapban a vagyon értéke.

A kötvényalapokba 175 milliárd forint friss tőke érkezett márciusban, amely magasan kiemelkedik a kategóriák közül. Ennek döntő hányada, 167 milliárd forint a rövid futamidejű kötvényalapokban landolt. A hozamok csekély részben járultak hozzá a vagyonnövekedéshez, de így is 6,9 százalékos volt a havi növekedés a legnagyobb befektetési kategóriában.

A vegyes alapoktól 5,0 milliárdnyi tőke távozott, azonban ezt részben ellensúlyozta a hozamok kedvező alakulása, így a kategória vagyona 0,3 százalékkal emelkedett a múlt hónapban.

A kiegyensúlyozott vegyes alapokba 6,5 milliárd forint befektetés érkezett, de a másik két alkategóriánál tőkekiáramlás volt: az óvatos vegyes alapoktól 5,9 milliárdnyi, míg a dinamikus alapoktól 5,5 milliárdnyi tőke távozott.

A részvényalapokból 2,5 milliárd forintot vontak ki a befektetők, és az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 1,6 százalékkal esett.

A tőkevédett alapokba 3 milliárd forint áramlott be, aminek oka egy új alap megjelenése volt. A kategóriában lévő befektetések nettó eszközértéke 5,8 százalékkal nőtt, de a nagy növekedést az alacsony bázis segítette.

Az abszolút hozamú alapokból 5,2 milliárd forintos tőkekiáramlást regisztráltak. A negatív hozamok miatt a nettó eszközérték havi szinten 1,2 százalékkal, 1000 milliárd forint alá csökkent.

A származtatott alapokból márciusban 0,2 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a befektetők. A kedvezőtlen hozamok miatt a kategória vagyona 3,5 százalékkal csökkent.

Az ingatlanalapokból 2,0 milliárdnyi tőke távozott a hónap során. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,1 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategóriánál – derül ki a Bamosz összesítéséből.

Az árupiaci alapokból 1,2 milliárdnyi tőkét vontak ki a múlt hónapban. A kedvező hozamok ellenére a vagyon értéke 0,9 százalékkal esett februárhoz képest.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 28,6 milliárdos értékben, a vagyon pedig 3,2 százalékkal nőtt a hónap során.

A Bamosznak 25 tagja van, amelyek 12,9 ezermilliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 10 000 milliárd forintot befektetési alapokban.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...