Kövesse Facebook oldalunkat!

Áprilistól zöld célokra is fel lehet venni a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Ersténél. Az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó hitelfelvevők az új lakás vásárlása, illetve építése mellett korszerűsítésre és felújításhoz is igényelhetik a konstrukciót.  

Áprilistól zöld hitelcélokra is igényelhetik a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Erste ügyfelei. A konstrukciót egyaránt igénybe lehet venni új lakóingatlan vásárlásához, illetve építéséhez, valamint a már meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez. A zöld célú lakáshitel kamata 50 bázisponttal alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelt minősített fogyasztóbarát lakáshitel kamata. Amennyiben a zöld cél megvalósul, az Erste egy alkalommal átvállalja az azt igazoló energetikai tanúsítvány beszerzésének díját – mondta el Szabó Alexandra, az Erste Lakossági Fedezett Hiteltermék- és Portfóliómenedzsment területének vezetője.

A zöld lakáshitel igényléséhez új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább BB energetikai besorolással kell rendelkeznie és az éves primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh-t négyzetméterenként. Használt lakás felújításakor a beruházás eredményeként legalább 30 százalékos primer energiafelhasználás csökkentést kell elérni, vagy azt, hogy az ingatlan energetikai besorolása elérje a BB szintet.

Már meglévő ingatlan korszerűsítése esetén 13 energiahatékonysági cél finanszírozásához lehet igényelni a zöld lakáshitelt. Ilyen cél:

 • napelem vagy napkollektor telepítése;  
 • geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése; 
 • szélturbina telepítése;
 • hő- és elektromos tárolóegységek telepítése; 
 • épülethatároló szerkezetek hőszigetelése; 
 • homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra;
 • árnyékolástechnika telepítése; 
 • fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő rácsatlakozást is; 
 • energiahatékony világítástechnika kialakítása;
 • alacsony vízfelhasználású konyhai, vécé vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése; 
 • harmadik generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére; 
 • zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (például mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek); 
 • épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése 

A kölcsön összegéből finanszírozható a korszerűsítést lehetővé tevő kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése, de ezek összege nem haladhatja meg a hitel összegének 30 százalékát. 

Az Erste számára nagyon fontos a fenntarthatóság és a környezeti szempontok figyelembevétele, miközben ügyfeleink is rendkívül elkötelezettek amellett, hogy otthonuk megfeleljen ezen kívánalmaknak. Egy korábban készült felmérésünk eredménye szerint válaszadó ügyfeleink 88 százaléka nyilatkozott úgy, hogy foglalkoztatja ez a téma, közel harmaduk pedig már tett is lépéseket azért, hogy ilyen lakásban éljen. Meggyőződésünk, azzal, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt zöld célokra kedvező feltételekkel nyújtjuk, hozzá tudunk járulni ezen tervek megvalósításához.

– fogalmazott Szabó Alexandra.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...