Kövesse Facebook oldalunkat!

Új befektetési alapot indít az MKB Alapkezelő Zrt., amely 2022. augusztus 31-én az egykori MKB-Pannónia és a Budapest Alapkezelő összeolvadásával jött létre. A fuzionált cég Magyarország egyik legnagyobb alapkezelője, az általa kezelt vagyon mérete meghaladja az 1200 milliárd forintot – ebből 700 milliárd forint befektetési alapokban található, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik. Az új termékvonal részeként induló MKB Ütemező Alap indítása, és az a tény, hogy a két legrégebben működő, hazai alapot is az egyesült alapkezelőnél menedzselik, kiváló példája a tradíció és az innováció találkozásának az MKB csoport fúziójában.

Új befektetési alap indul

2023 elején elérkezett az idő, hogy az egyesült alapkezelő elindítsa első alapját, ez az MKB Ütemező Fejlett Piaci Részvény Alapok Alapja. A megtakarító ügyfelek számára a befektetési döntések meghozatala során az egyik legnehezebb döntés az időzítés, azaz, hogy mely időpillanatban lépjünk be vevőként a részvénypiacra, főként, hogy a megtakarítók túlnyomó többségének nehézséget jelent a piacok állandó nyomon követése.

Az Alap ebben nyújt segítséget azáltal, hogy a stratégiájának köszönhetően 9-12 hónapon keresztül, ütemezetten tervezi feltöltetni az Alapot fejlett részvénypiaci eszközökkel, míg el nem éri a 90%-os részvénykitettséget – így nem a befektetőnek kell figyelnie, mi a megfelelő belépési pont. Ebben a periódusban havonta, az aktuális nettó eszközértékének maximum a 15%-os mértékéig vásárol a megcélzott instrumentumokból, ezzel is elősegítve, hogy ne egy adott időpillanat makrogazdasági, tőkepiaci helyzetében kelljen a kezelésére bízott teljes állományt befektetnie, hanem az időzítés kockázatát mérsékelve, több hónapon keresztül építse fel az Alap részvénypiaci portfolióját. A szabad pénzeszközöket, melyek még nem kerültek befektetésre, az Alapkezelő elsősorban pénzpiaci eszközökben kívánja elhelyezni, így a portfolió részvénykitettséget még fel nem vett részével is – az elmúlt évekhez képest markánsan megemelkedett jelenlegi kamatkörnyezetben – hozamtermelésre törekszik.

Az alap jegyzési időszaka 2023. január 31-ig tart, ezen időpontig az MKB Bank hálózatában elérhető, ezt követően azonban a Takarékbank ügyfelei számára is elérhetővé válik.

Évfordulósok: itt vannak a 30 éves alapok

Az MKB Alapkezelőnél azonban nem csak az innováció, a tradíció is fontos. Az alapkezelők fúziója kapcsán az az érdekesség is előbukkant, hogy a magyar piacon legrégebben működő két befektetési alap is egy égisz alá került éppen abban az évben, amikor kerek évfordulóhoz érkeztek.

Mind az egykori Budapest Alapkezelőnek, mind az egykori MKB-Pannónia Alapkezelőnek van olyan, 1992-ben indult alapja, amely 2022 decemberében ünnepelte harmincadik születésnapját.

Az MKB Prémium Vállalati Kötvény Befektetési Alap 1992. december 15. napi indulásával a legkorábban indult, jelenleg is aktívan működő hazai alap. Az alap befektetési célja, hogy a vállalati kötvények tartásával és a kamatkockázat aktív változtatásával az állampapíroknál magasabb hozamot biztosítson a befektetőknek.

A Budapest Állampapír Alap néhány nappal később, 1992. december 18-án indult, célja, hogy alacsony kockázat vállalása mellett versenyképes hozamot biztosítson a befektetési jegyek vásárlóinak, elsősorban kötvény típusú befektetéseken keresztül.

Az MKB Alapkezelő a két alapban összesen közel 18 milliárd forintnyi eszközt kezel.

Jelen dokumentum nem minősül befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletes felvilágosítást, annak hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából kaphat, amelyek megtalálhatók az MKB Bank Nyrt. fiókjaiban, a forgalmazási helyeken és a www.mkbalapkezelo.hu internetes oldalon. Az alap múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra. Az alap befektetési jegyeinek vásárlásához értékpapírszámla nyitása szükséges, melynek díja van. Az alap befektetési politikája nem biztosít sem tőke, sem hozamvédelmet.  Jelen dokumentumban foglalt valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál. Az MKB Bank és az MKB Alapkezelő Zrt. nem vállalnak felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért, és annak következményeiért. Az Alapkezelő felügyeleti engedélyszáma, dátuma: 100.006/1992; 1992.09.22.

Nyitókép: Bankár Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...