Kövesse Facebook oldalunkat!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 1 százalékkal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, az overnight betéti kamat 11,25 százalékra, míg az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatszintje 14,25 százalékra módosult. Ezen kívül további intézkedéseket jelentettek be, melyek a forintlikviditás szűkítését célozzák. Megemelik a bankrendszer számára meghatározott kötelező tartalékráta mértékét. Ezen kívül rendszeres meghirdetés mellette a jegybanki diszkontkötvény-aukciókat tart, valamint hosszú futamidejű betéti eszközt vezet be a bankrendszeri likviditás jelenleginél hosszabb futamidőkön történő sterilizálása érdekében.

Tovább folytatódik a monetáris szigorítás

A megjelent közleményben a döntéshozók kiemelték, hogy az infláció további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a szigorítási ciklus határozott folytatását teszik szükségessé. A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt. Ismét leszögezték, hogy a kamatemelési ciklus addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak.

Töretlenül emelkedik az infláció

Júliusban 13,7 százalékra emelkedett az éves infláció, míg a maginfláció 16,7 százalékra. A következő hónapokban további emelkedés várható, a rezsicsökkentés módosításának hatása augusztusban jelentkezik, majd az üzemanyagár-sapka esetleges változása, vagy eltörlése, újabb felfelé mutató hatású lesz. Várakozásunk szerint az őszi-téli hónapokban az éves infláció át fogja lépni a 20 százalékos szintet. A következő, augusztusi adatsor szeptember 8-án érkezik.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Háttérbeszélgetés

Folytatódhat a lendületes kamatemelés az Egyesült Államokban

Pénteken Jerome Powell meglehetősen erőteljes üzeneteket küldött a Jackson Hole szimpóziumon. Az amerikai jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet, mely rendkívül időigényes folyamat, a jegybanktól erőteljes eszközöket igényel, a háztartásoknak és a vállalatoknak fájdalmas lesz. A szeptember 21-i kamatemelés mértéke a beérkező adatok függvénye, de kellően nagy lesz. A határidős árazások a 75 bázispontos kamatemelés felé billennek, melyet az idei évben további 50-75 bázispontos kamatemelés követhet, ezzel év végére az amerikai kamatszint elérheti a 3,75-4,00 százalékot.

Begyorsít az EKB is?

Az elmúlt napokban az Európai Központi Bank részéről is több döntéshozó megszólalt, és héja-üzeneteket küldtek. Olli Rehn, az EKB Kormányzótanácsának tagja szerint határozottan kell fellépni az infláció megfékezése, illetve az inflációs várakozások felépülése ellen, ráadásul a gyengülő euró is fokozza a kockázatokat. Hasonlóan érvelt Isabel Schnabel, illetve Francois Villeroy, szerintük is határozott válaszokra van szükség. Ugyanakkor a jegybanki mérleg csökkentésével, azaz a taperinggel kapcsolatban Olli Rehn azt mondta, hogy még korai erről beszélni. A határidős kamatok alapján az 50 bázispontos kamatemelést teljes mértékben beárazták a befektetők a jövő hét csütörtöki kamatdöntő ülésre, azonban már a 75 bázispontos szigorítást sem lehet teljesen kizárni. Ezt követően október 27-én és december 15-én is kamatot emelhet az eurózóna jegybankja.

Fontos szint alá került az euró-forint árfolyama

A tegnapi kereskedésben az árfolyam visszatért a 410,20 közelében húzódó fontos szint alá, a negatív korrekció ma begyorsult az MNB bejelentéseit követően. Fontos támasz található a 399,60-401,60-as tartományban, ahol egy korábbi csúcs, egy emelkedő trendvonal, illetve a 30 és az 50 napos mozgóátlag is található. Ez a zóna hamarosan tesztelésre kerülhet, de várhatóan az első alkalommal nem tudja letörni. A támasz-zóna alatt 393,20 közelében található a következő fontosabb szint.

Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...