Kövesse Facebook oldalunkat!

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége szerdán.

A szövetség hírlevelében rámutatott: a pénzpiaci alapok vagyona több mint 20 milliárd forinttal 75,5 milliárd forintra nőtt. A havi alapon mért 39,4 százalékos vagyonnövekedés messze a legnagyobb a kategóriák között. Az év első hét hónapjában a pénzpiaci alapok vagyona 148,3 százalékkal bővült.

A kötvényalapokhoz 78 milliárd forint friss tőke érkezett – döntő részben a rövid futamidejű alapokba -, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A hozamok tovább segítették a vagyonnövekedést, így összesen 6,8 százalékkal 1683,9 milliárd forintra nőtt a nettó eszközérték a kategóriánál júliusban.

A vegyes alapokból 1,4 milliárdnyi tőke távozott, ugyanakkor a hozamok kedvező alakulása révén a kategória vagyona 2,6 százalékkal 1717,6 milliárd forintra nőtt a hónapban. A kategórián belül a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz jelentősebb friss tőke érkezett, amely megközelítette a 17 milliárd forintot.

A részvényalapokból 11,4 milliárd forint tőke távozott, az árfolyammozgások azonban igen kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 6,6 százalékkal 761,8 milliárd forintra bővült.

Az ingatlanalapokból 5,4 milliárd forintot vontak ki a befektetők, de miután a hozamok segítették a növekedést, a nettó eszközérték 0,5 százalékkal 1762,3 milliárd forintra nőtt.
A tőkevédett alapokhoz júliusban 0,3 milliárdnyi tőke érkezett, de miután a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon 0,4 százalékkal 33,8 milliárd forintra csökkent a legkisebb kategóriánál.

Az abszolút hozamú alapokba 2,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, amely egy új alap számlájára írható. A hozamok is kedvezően alakultak, így 0,8 százalékkal 918,3 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona.

A származtatott alapokból a hetedik hónapban 0,7 milliárdnyi tőke áramlott ki, ráadásul a hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória nettó eszközértéke 1,8 százalékkal 57,0 milliárdra csökkent.

Az árupiaci alapoktól 1,1 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok a kiáramlást kompenzálni tudták, így összeségében a vagyon 1 százalékkal 79,3 milliárd forintra bővült.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokból 8,8 milliárdnyi tőkeét vontak ki. Miután a hozamok ezen nem tudtak javítani, így a vagyon 1,3 százalékkal 885,9 milliárd forintra csökkent az év hetedik hónapjában.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...