Kövesse Facebook oldalunkat!

A biztosítók attól függően fedezik a károkat, hogy milyen biztosítási szerződése van egy társasháznak, illetve a lakóknak – mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az MTI-nek a terézvárosi házomlás kapcsán.

Lambert Gábor hangsúlyozta:

Nagyon sok függ attól, hogy mikor kötötték a szerződést, mit tartalmaz és aktualizálták-e, esetleg már hosszú idő óta ugyanazt a díjat fizetik.

A kommunikációs vezető szerint feltételezhető, hogy van a Jókai utcai háznak biztosítása, és az épület szerkezetével kapcsolatos elemek ehhez tartoznak. A lakásokon belül, az ingóságokban keletkezett esetleges károkért a lakók lakásbiztosítási szerződései alapján fizetnek az érintett biztosító társaságok.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: régebbi, nem aktualizált szerződések vagy alulbiztosítottság esetén fennáll a veszély, hogy a biztosítási összeg, amire a károsultak igényt tarthatnak, nem fogja a teljes kárt fedezni.

A Mabisz ezért figyelmeztet rendszeresen arra, hogy a lakásbiztosítási szerződéseket aktualizálni kell!

– tette hozzá.

Lambert Gábor elmondta: a tavalyi adatok szerint 3,8 millió lakossági vagyonszerződés van Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka lakásbiztosítás, ennek alapján a hazai lakóingatlanoknak csak a 72-73 százaléka van biztosítva.

A személyi sérülésekkel kapcsolatban kifejtette: nem minden ingatlanbiztosításnak van automatikusan felelősségbiztosítási eleme, ez mindig a konkrét szerződéstől függ, és az is kérdés, hogy olyan mértékű-e a ház felelősségbiztosítása, ami egy súlyos sérülést fedez.

A Jókai utcai házban ugyanakkor építkezés folyt, a szakértői vizsgálat és a felelősség megállapítása ebben az ügyben nagyon hosszú ideig tarthat.

Az építőipari cégek kötelezően rendelkeznek felelősségbiztosítással, de ezek pontos tartalma, mértéke is az adott szerződésüktől függ

– ismertette.

Ha a felelős nem rendelkezik olyan biztosítással, ami az érintettek kártalanítására kiterjed, vagy arra nem elegendő, akkor a károsultak polgári peres úton érvényesíthetik igényeiket – jelezte.

A Mabisz kommunikációs vezetője szerint a károsultak közül a leggyorsabban azok a gépkocsi-tulajdonosok számíthatnak kártérítésre, akik rendelkeznek teljes körű casco biztosítással.

Hétfő délelőtt leomlott és az utcára zuhant Budapesten az átalakítás alatt álló Jókai utcai ház párkányfala, a balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...