Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 67,3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a K&H bankcsoportra – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

Az MNB csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a K&H bankcsoport négy tagjánál 2019. március 31-től az eljárás lezártáig, a szabálytalanságok miatt a K&H Bankot 66,8 millió forintra, a K&H Ingatlanlízinget 500 ezer forintra bírságolta meg, és kötelezte a két intézményt a hiányosságok kijavítására. A K&H Jelzálogbank Zrt. és a K&H Faktor Zrt. esetében a vizsgálat nem tártak fel jogszabálysértést – írják a közleményben.

  • A K&H Banknál elsősorban a fedezetkezelés, fedezetértékelés és nyilvántartás, az értékvesztés-képzés, a vállalatirányítás, az informatika és információbiztonság, a felügyeleti adatszolgáltatás és az OBA betétnyilvántartás terén állapítottak meg hiányosságokat.
  • A bank számos esetben nem tett eleget határidőben a referenciaadatok Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) való átadási kötelezettségének, az adatátadás során jelentős volt a hibás tételek száma, ezek javítása sem működött megfelelően szabályozottan.
  • Hiányosságot állapítottak meg az online személyi kölcsönök hitelezési folyamatában az adós jövedelmének megállapításával összefüggésben is – írják a közleményben.

Az MNB megállapította azt is, hogy a leányvállalatok hálózati szétválasztása nem biztosított, emellett az összeférhetetlenségek nyilvántartása, kezelése nem felelt meg minden törvényi előírásnak. A K&H Bank nem az OBA előírásainak megfelelően állította össze a Konszolidált Biztosított Betéti (KBB) adatállományát.

  • A bírságnál K&H Banknál súlyosbító körülménynek számított, hogy néhány jogszabálysértés ismétlődött, illetve huzamosabb ideje fenn állt.
  • Enyhítő körülményként értékelték, hogy a K&H Bank a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, számos jogsértésnél már a vizsgálat alatt intézkedett a szabályszegések kiküszöbölésére – tájékoztatott az MNB.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...