Kövesse Facebook oldalunkat!

A befektetési alapokban kezelt vagyon januárban 2,6 százalékkal, 125 milliárd forinttal csökkent; a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai 7650 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A tőkeáramlások eredője mínusz 125 milliárd forintot mutat – írták. Bár egyes kategóriáknál (vegyes, részvény és árupiaci alapok) volt tőkebeáramlás is, a kiáramlások messze felülmúlták azokat – közölték.

A kötvényalapoknál 61,8 milliárd forint tőkekiáramlást mértek. A legnagyobbat a rövid futamidejűeknél, 51 milliárd forinttal. A tőkeáramlások hatására a kötvényalapok vagyona 4,2 százalékkal mintegy 1500 milliárd forintra csökkent.

A pénzpiaci alapok esetében csaknem 2 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok nem tudták segíteni a csökkenést, így összességében 7,8 százalékos volt a vagyonvesztés. Százalékban kifejezve ez a második legnagyobb vagyonvesztés a kategóriák között, január végén eszközértékük 28 milliárd forintra apadt.

A vegyes alapoknál 21 milliárdnyi tőkebeáramlás volt januárban, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így a kategória vagyona 1,3 százalékkal csökkent, 1750 milliárd forint volt január végén
A részvényalapoknál tőkebeáramlás 1,4 milliárd forint volt, azonban a növekedést az árfolyammozgások nem segítették. Így a részvényalapok vagyona 4,2 százalékkal 835 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapokból 7,1 milliárd forintnyi tőke távozott. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,6 százalékkal lett kevesebb, 1689 forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében jelentős tőkekiáramlás volt tapasztalható 61 milliárdos értékben. A hozamok ezen érdemben nem tudtak változtatni, így a vagyon 7,2 százalékkal 772 forintra csökkent.

A tájékoztatás szerint a BAMOSZ 25 tagja 11 500 milliárd forint vagyont kezel.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...