Kövesse Facebook oldalunkat!

KSH adatai szerint tavaly szeptemberben több mint egymillió, általános iskolába, szakképző- és szakiskolába, gimnáziumba, vagy technikumba járó diák ült iskolapadba. És bár a tanév a koronavírus okozta járványhelyzet miatt nem éppen a tervek szerint alakult, a szülőknek gondoskodniuk kellett a sikeres tanulmányokhoz szükséges füzetekről, tolltartóról, iskolatáskáról és persze a digitális eszközökről. Hogyan változott meg az augusztusi felkészülés időszaka az elmúlt években, és miként könnyíthet az iskolakezdés anyagi terhein a Generali Egészségpénztár? – kiderül az Generali Előrelátók Blogbejegyzéséből.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

A tanévkezdés évről évre drágább mulatság: míg 2019-ben becslések szerint legalább 10-15 ezer forintot költöttek a szülök gyermekükre a tanév megkezdése előtt, idén ez már csak az alapvető tanszerekre elég, egy jobb hátizsákért akár további 15 ezer forintot kell kiadni – írja a Pénzcentrum

Magyarországon több millió embert kerít a hatalmába az iskolakezdési láz augusztusban, hiszen a legtöbb családban van olyan apróság, vagy kamasz, aki visszatér az iskolapadba az új tanév kezdetén. A lelki felkészülés és a korábban megszerzett tudás felfrissítése mellett komoly feladatot jelent a szeptembertől szükséges eszközök beszerzése is.

A MONDÁS ITT IS IGAZNAK BIZONYUL: A KIS GYEREK KIS GOND, A NAGY GYEREK NAGY GOND.

Minél idősebb ugyanis az iskolakezdő diák, annál több és drágább eszközre lehet szüksége, ekkor ráadásul már a kortársak által diktált trendek is komolyan számítanak. Sokkal könnyebb dolguk van a szülőknek, ha vannak nagyobb gyerekek a családban, akik ruhákat, taneszközöket és könyveket is a kisebbekre tudnak hagyni.

A Pénzcentrum számításai szerint összességében egy átlagos, iskoláskorú gyermek teljes beiskolázása akár 50 ezer forintra is rúghat, attól függően, hogy a tanfelszerelések mellé új iskolatáska is szükséges-e, mert az akár meg is duplázhatja a költségeket. Mint írják, a szakértők egyébként abban egyetértenek, hogy

A KÉNYELMES, GERINCKÍMÉLŐ TÁSKÁN SEMMIKÉPPEN SEM ÉRDEMES SPÓROLNI.

A legtöbben a hagyományos, jelenléti oktatásra készülnek

Az iskolakezdésre nem csupán a szülők készülnek a pénztárcáikkal, a kereskedők számára is nagy kihívást jelent, hogy mindenben megfeleljenek a vásárlók elvárásainak. Az áruházak tapasztalatai szerint hagyományosan augusztus elején inkább a tolltartókat, füzeteket, írószereket és iskolatáskákat keresik a vevők, a hónap másik felében pedig már a ruházati termékek a legkeresettebbek.

Idén egy kicsit mások lehetnek a tapasztalatok az iskolakezdés idején: vélhetően a járvány várható negyedik hulláma miatt a nagykereskedők arra számítanak, hogy az utolsó lehetőséget kihasználva sokan mennek még nyaralni augusztusban, így inkább a hónap legvégén számítanak vásárlói rohamra. A nagy áruházláncok egyelőre úgy látják, a szülők a hagyományos jelenléti oktatásra számítanak az őszi időszak nagy részében, és elsősorban az ehhez szükséges eszközöket – tolltartó, táska, torna- és tisztasági csomag, vonalzók – tervezik beszerezni.

A szeptemberi iskolakezdésnél azonban ma már nemcsak a kötelező eszközök beszerzését kell szem előtt tartani: egyre többen fordítanak figyelmet a megfelelő otthoni tanulási környezet megteremtésére is. A bevásárlólistára így felkerülhet

  • egy minden igénynek megfelelő íróasztal,
  • lámpák, és akár egy
  • helyes testtartást biztosító, kényelmes szék is.

A “home school” berendezéséhez persze a megfelelő digitális eszközök megvásárlása is hozzátartozik, különösen akkor, ha valóban visszatér a karantén az őszi félévben.

  • Nagy felbontású monitor,
  • profi egér és billentyűzet,
  • asztali gép, vagy éppen laptop nélkül ma már nem is boldogulnak az iskolások.

A KÖLTSÉGEKNEK PEDIG TÉNYLEG CSAK A SZÜLŐI PÉNZTÁRCA SZAB HATÁRT.

Anyagi csőd az iskolakezdés? Jól jön a megtakarítás

Úgy tűnik, az évek óta tartó áremelkedés idén sem fog mérséklődni. A Régió Játék friss felmérése ugyanis a becsengetést megelőző időszakban 10 százalékos online és 5 százalékos áruházi kosárérték-növekedéssel számol az előző évhez képest. A szülők számára egyébként különböző feltételekkel elérhető néhány, iskolakezdést megkönnyítő támogatás.

Ingyenes tankönyvellátás

Ezek közül az egyik legfontosabb a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátás, melynek összege tanulónként – a tantárgyankénti alternatívák közötti választás függvényében – mintegy 15–20 ezer forint között mozoghat.

Iskolai étkeztetés

Az iskolai étkeztetés is kedvezményes lehet bizonyos esetekben, a nagycsaládosok számára pedig akár ingyenesen is elérhető.

Iskolakezdési támogatás

Vg.hu információi szerint a települési és a kerületi önkormányzatok szintén nyújtanak iskolakezdési támogatást, ennek összege és az igénybevétel szabályai viszont változók. Éppen ezért lehetnek életmentők az anyagi szempontból sok családnál rendkívül nehéz nyár végi időszakban a saját megtakarítások és az öngondoskodás, ráadásul számos, sokoldalúan felhasználható megoldás érhető el ezen a területen.

Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár is segítheti az iskolakezdést, mivel az egészségügyi és az életmódjavító termékek mellett például önsegélyező szolgáltatásra is lehetőséget nyújt. Ez az opció csak 180 napnál régebbi befizetésekből vehető igénybe, viszont az adókedvezmény és az egészségszámla hozama a számlán történő jóváírást követően azonnal felhasználható önsegélyező pénztári szolgáltatás igénybevételére is.

 

AZ ÖNSEGÉLYEZŐ SZOLGÁLTATÁS FONTOS ELŐNYE, HOGY SZÁMOS CÉLRA FELHASZNÁLHATÓ.

Így a munkanélküliségi ellátás, az ápolási díj kiegészítése, vagy éppen a lakáscélú jelzáloghitel törlesztés mellett beiskolázási támogatás is igénybe vehető. Ennek keretében a családi pótlékra jogosult szülő (aki lehet maga a pénztártag, vagy lehet bejelentett szolgáltatásra jogosult a házastárs pénztártagságán) kérheti gyermekenként a támogatást a jogszabályban meghatározott összegig, ehhez pedig csak az iskolalátogatás igazolására, családi pótlék igazolásra és a számlák benyújtására van szükség.

Ezzel pedig a szülők biztonsággal rendezhetik az iskolakezdés terheit, a gyermekek számára nélkülözhetetlen ruhák és taneszközök anyagi fedezetét, nagyban megkönnyítve ezt a kiadásokkal teli időszakot.

Ajánlott körültekintően tájékozódni az elérhető támogatásokról, hiszen sok esetben komolyabb összegtől eshetnek el a szülők csupán azért, mert nem is tudnak egy lehetőségről. További információkért érdemes kitölteni az alábbi űrlapot, és visszahívást kérni. Tanácsadóink segítenek a lehetőségek feltérképezésében és a megfelelő megoldás megtalálásában.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...