Kövesse Facebook oldalunkat!

A fiatal generációk munkavállalási és elhelyezkedési szokásai merőben eltérnek a felmenőiktől és ezt a Generali értékesítési hálózatában is észrevették. Mivel jómagam is az Y generációba tartozom, könnyen tudok azonosulni az ő igényeikkel, elvárásaikkal vagy elképzeléseikkel egy tökéletes munkahely kapcsán – magyarázza Végvári Gábor fiókvezető.

Az első lépés az egyetem, ez a legtöbb fiatal számára nem kérdés, de aztán hogyan tovább? Milyen tanácsokat adnál egy pályakezdőnek?

Azt tapasztaltam, hogy Magyarországon a legtöbb fiatal karrierterve egy egyetemi végzettség megszerzésével indul, hogy aztán a lehető legjobb helyen és legmagasabb fizetésért tudjanak elhelyezkedni. Emlékszem, még egyetemi éveim alatt csináltak egy felmérést a fiatalok körében – ami épp a felvételi pontszámok kihirdetésének napjára volt időzítve – ebben a témában. Véletlenszerűen szólítottak le embereket, hogy mondják el, mit várnak egy egyetemi végzettségtől, hol képzelik el magukat utána és milyen jövedelem elképzelésük van friss diplomásként.

Milyen eredmények születtek? Mi volt a jellemző reakció akkoriban, a határozott elképzelés vagy inkább a döntésképtelenség?

A fiatalok elképzelése a jövőt illetően számomra meglepő volt. Mindenki egyöntetűen a diplomában látta a megoldást. Ami még ennél is meglepőbb volt, azok a jövedelemmel kapcsolatos elvárások.

Kezdő fizetésnek, friss diplomásként jellemzően nettó 400-500 ezer forintot képzeltek el a megkérdezettek.

 – emlékszik vissza Végvári Gábor.

Végvári Gábor | Fotó: Generali Biztosító

Félmillió forintos kezdő fizetés manapság még igen komoly elvárásnak mondható. Kérdés, vajon mit hajlandó ezért megtenni egy pályakezdő? Illetve mennyire mondható reálisnak ez az elvárás?

A valóság mást mutat, erre én is hamar rájöttem. Jómagam gazdasági szakirányban kezdtem el tanulni és a választott szakon, a többség, a végzős, friss diplomás hallgatók  –inkább csak nettó 200-250 ezer forintos jövedelemre tehettek szert. Ez már az én igényeimtől is távol volt. Önmagában egy végzettség megszerzése nem garantálja az azonnali sikert, jó pozíciót és magas jövedelmet. Évente több ezer diák szerez diplomát, így a további – immár a munkahelyi – sikerek elérése érdekében komolyan oda kell tenni magunkat:

Több tízezer emberből kell tudni kiemelkedni olyan skillekkel, amelyekkel a versenytársaink fölé emelkedhetünk.

– vélekedik Végvári Gábor.

Most a másik oldalon állva, honnan szereztek információt arról, hogy milyen igényei vannak egy hozzátok jelentkező fiatalnak – hogy erre aztán megfelelő megoldást kínáljatok?

7 éve dolgozom pénzügyi területen, azon belül a biztosítási szakmában. Ez idő alatt vezetőként sok fiatallal volt lehetőségem interjúkat lebonyolítani, így saját magam tapasztalhattam meg, hogy melyek azok a pontok, amelyek a fiatalokat megfogják egy adott munkahely és pozíció kapcsán.

Minden alkalommal meg szoktam kérni a jelölteket, hogy képzeljék el – szakmától függetlenül – az álom munkájukat és meséljék el nekem annak tulajdonságait.

– magyarázza Végvári Gábor.

Hétköznapok az irodában | Fotó: Generali Biztosító

Miről „mesélnek” a tanácsadó-jelöltek?

  • Rugalmas időbeosztás – Szeretnék maguknak beosztani az idejüket, kerülni a fix időbeosztással járó kötöttségeket. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarnak dolgozni, egyszerűen picit magukra és szokásaikra akarják szabni a munkanapjukat. Valaki korán reggel szeret dolgozni és elvégezni a munkáját, valaki inkább a délelőttöt magára szánja és délután dolgozik.
  • Fejlődési lehetőség – Megvan bennük a tanulási vágy. Unalmasnak tartják, ha megragadnak egy adott tudásszinten és egy monoton munkát kell végezniük. Ez nagyon pozitív, hogy folyamatosan megakarnak újulni.
  • Karrier – Nem mindenki vágyik vezérigazgatói székre, arra viszont igen, hogyha egy pozícióban jól teljesít, legyen meg a lehetősége a feljebb lépésre. Ezáltal új kihívások elé lesz állítva, több felelősséget vállalhat és nem utolsó sorban, magasabb jövedelemre tehet szert.
  • Mentor – Sokukat félelemmel tölt el, hogy bekerülnek egy új munkahelyre és magukra lesznek hagyva. Vannak az ügyesebbek, akik feltalálják magukat és megoldják önállóan a problémájuk, de mégis a nagyobb csoport az, akit megnyugtat és pozitív gondolatokkal tölt el, hogy egy tapasztalt kolléga/mentor szárnyai alá kerül, akitől megtanulhatja a legjobb technikákat és az elvégzendő munka folyamatait.
  • Vezető személye – Sokat olvashatunk már mi a különbség egy vezető és egy főnök között. Lehet, hogy ezeknek a hatására, de az emberek egy olyan vezetőre vágynak, aki csapata élén áll, példamutató és lehet követni. Együtt oldják meg a problémákat és nem parancsot kell teljesíteni.
  • Infrastruktúra – Az adott pozícióhoz, munkához tartozzon egy olyan infrastruktúra, ami kiszolgálja őket mindennel, ami a munkájukhoz szükséges, valamint legyen igényes és modern. Szeressenek bejárni a munkahelyükre. Egyes szakmáknál pedig a home office lehetőségét kifejezetten kedvelik.
  • Közösség – Mivel a munkahelyünkön töltjük az időnk nagy részét, ezért – ha még nem is csapat munkát végzünk – fontos, hogy milyen emberekkel vesszük magunkat körbe. Legyen jó hangulat, alakuljanak ki akár barátságok. Ennek erősítésére a csapatépítő rendezvények remek alkalmak, amiket kifejezetten szeretnek az emberek.
  • Pénz – Nem véletlenül a sor végére hagytam, ugyanis a legtöbben ezt az utolsók között említik. Az összeg mindenkinél változik, de nem is ez a fontos. Sokan vágynak „fix” fizetésre viszont kiegészítve teljesítmény arányos jövedelmezési elemekkel. Kvázi legyenek motiváltak, hogy a plusz és extra befektetett energia megtérül anyagilag is. Viszont, ha választhatnának egy átlagos fix bérezés és egy korlátlan teljesítmény alapú kifizetés között, a többség az utóbbira hajlik.
Képzések és tréningek – itt mindig törődnek a kollégákkal. | Fotó: Generali Biztosító

Hogyan reagáltatok az igényekre, amelyeket  a tanácsadó-jelöltek korábban megfogalmaztak?

Jó hírekkel tudok szolgálni – mondja Végvári Gábor – ezekre az igényekre mi is figyeltünk, meghallgattuk őket és úgy alakítottuk ki értékesítési állásajánlatainkat, hogy ezen generáció igényeit ki tudjuk elégíteni.

Akik ma tervezik elindítani értékesítési karrierjüket a biztosítási szakmában nagyságrendekkel jobb helyzetben van azokhoz képest, akik egy évtizeddel korábban kezdtek!

– hívja fel a figyelmet Végvári Gábor.

A legtöbb helyen ma már sokkal jobban odafigyelnek az igényekre. Modern informatikai eszközökkel és rendszerekkel dolgozunk, a leendő kollégák támogatásán pedig komoly mentori csapat munkálkodik.

Top talentek | Fotó: Generali Biztosító

Olyan jelentkezőket várunk, akik úgy érzik van bennük elszántság és tenni akarás, hogy sikereket érjenek el. Úgy vélem, ehhez most a lehetőség is adott!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...