Kövesse Facebook oldalunkat!

Az új stratégia, amely tulajdonképpen a 2018. februárjában jóváhagyott stratégia módosítása, illetve kiegészítése, a Generali alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé tett elkötelezettségével összhangban határoz meg jelentős intézkedéseket a vállalatcsoport befektetési és kockázatvállalási tevékenysége – tehát a csoport fő üzleti tevékenységei – tekintetében.

A Generali Csoport vezérigazgatója, Philippe Donnet a stratégia kapcsán elmondta:

A Generali Csoport a klímavédelem területén vállalt elkötelezettségével és tevékenységeivel összhangban, és a már elért eredményekre építve új, ambiciózus célokat fogalmazott meg saját klímastratégiája kapcsán. Az elmúlt három évben – összesen 6 milliárd euró összegben – végrehajtott új zöld és fenntartható befektetéseinknek köszönhetően az előzetesen meghatározott céljainkat a tervezettnél korábban elértük. Úgy véljük, hogy a magánszektor kulcsszerepet játszhat a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő „Igazságos átmenet” program pénzügyi támogatásában többek között azzal, hogy segíti a közintézményeket a szükséges intézkedések meghozatalában.

Közvetlen befektetések

A Generali Csoport új céljai a következők:

  • 2021 és 2025 között 8,5–9,5 milliárd euró új zöld és fenntartható befektetés végrehajtása. Ez a 2019 és 2021 közötti időszakra korábban meghatározott 4,5 milliárd eurós célkitűzést követi, melyet a Generali a tervezettnél egy évvel korábban sikeresen elér – sőt túlteljesített –, és 2020 év végén a befektetései elérték a 6 milliárd eurót;
  • A szénágazatra vonatkozóan egyre szigorúbb korlátozások megfogalmazása, melynek végső célja a szektorban lévő befektetések fokozatos, de teljes megszüntetése. Az új stratégia értelmében tehát a Generali teljes mértékben meg kívánja szüntetni a fűtési célú szénágazatban befektető kibocsátókkal való együttműködését az OECD-országokban 2030-ra, a világ egyéb részein pedig 2040-re;
  • A közvetlen befektetési portfólió fokozatos dekarbonizációja annak érdekében, hogy 2050-re elérjük a karbonsemlegességet. Ez összhangban áll egyrészt a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott céllal, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 °C alatt tartsa az iparosodás előtti szinthez képest, másrészt a Net-Zero Asset Owner Alliance tagjaként tett kötelezettségvállalásával is. A Generali döntött arról, hogy 2025-re – köztes célként – 25%-kal kívánja csökkenti a vállalati befektetési állományából (vállalati kötvényekből, tőzsdei részvényekből) eredő szén-dioxid-kibocsátást, és ingatlanportfólióját is a 1,5°C-os pályához igazítja.Biztosítási kockázatvállalás

A Generali Csoport új céljai a következők:

  • A fűtési célú szénágazatban meglévő jelenlegi minimális kitettségének további csökkentése, és végül teljes megszüntetése az OECD-országokban 2030-ra, a világ többi részén pedig 2038-ra;
  • Azon kötelezettségvállalásának megújítása, hogy a továbbiakban nem biztosít semmilyen kőolajjal és földgázzal kapcsolatos tevékenységet. A Generali kötelezettséget vállal arra, hogy a jövőben nem biztosít olyan tevékenységeket, amelyek célja kőolaj- vagy földgázlelőhelyek felkutatása, illetve olajhomokból vagy palalerakódásokból származó, vagy az Északi-sarkvidéken feltárt fosszilis üzemanyagok (kőolaj és földgáz) akár szárazföldi, akár tengeri kitermelése.

Az érdekeltek bevonása és az “igazságos átmenet” program támogatása

A Generali Csoport új céljai a következők:

  • A vállalatcsoport kötelezettséget vállal arra, hogy valamennyi érdekelt féllel együttműködésben kívánja a kibocsátásmentességet megvalósítani, és a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő „Igazságos átmenet” programot támogatni. Ennek érdekében a Generali 2025-re legalább 20 szénfelhasználó, a csoport befektetési portfóliójához tartozó céget kíván bevonni a karbonsemlegesség irányába történő elmozdulást célzó programjába, hogy valódi, világméretű hatást gyakorolhasson a környezetvédelemre.

A csoport tevékenységeinek dekarbonizációjával a Generali célja a negatív kibocsátás elérése

A Generali Csoport új céljai a következők:

  • A Generali 2040-re negatív szén-dioxid-kibocsátást kíván elérni úgy, hogy közben 2023-ra klímasemlegessé válik;
  • 2025-re 25%-kal kívánja, tudományos alapok szerint csökkenteni az irodákhoz, adatközpontokhoz és vállalati autóflottához kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es kiindulási értékhez képest;
  • Lehetőség szerint 100%-ban megújuló forrásokból származó energiát kíván igénybe venni, és tovább kívánja javítani energiahatékonyságát.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...