Kövesse Facebook oldalunkat!

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja, 382 milliárd norvég korona (45,7 milliárd dollár) hozamot termelt befektetéseivel az idei első negyedévben.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) jövedelmezősége 4 százalékos volt.

Az idei első negyedév végére a vagyonon belül a részvények aránya 73,1 százalékra nőtt a múlt év végi 72,8 százalékról, a kötvényeké 24,5 százalékra csökkent 26,5 százalékról, az ingatlanoké pedig maradt 2,5 százalék. A részvények esetében a haszon 6,6 százalék, az ingatlanoknál pedig 1,4 százalék volt, a kötvények esetében viszont 3,2 százalék veszteség termelődött.

A norvég nyugdíjalapnak a világ több mint 70 országának csaknem 9100 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,4 százaléka van a tulajdonában.

Az alap vagyona a múlt év végén 1300 milliárd dollárt tett ki.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. A nyugdíjalap tavaly összesen 124 milliárd dollár hasznot termelt, ez az alap fennállása óta a második legjobb évnek számított.

Amennyiben a nyugdíjalap teljes vagyonát szétosztanák a Norvégiában élő 5,3 millió ember között, mindenkire 250 ezer dollár (75,5 millió forint) jutna.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...