Kövesse Facebook oldalunkat!

Úgy tűnik, talán elértük, illetve a napokban elérhetjük a járvány harmadik hullámának platófázisát – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján az adatok alakulására hivatkozva.

Várjuk a platószakasz végét

Müller Cecília hozzátette: tekintettel azonban arra, hogy az országban jelenleg elsősorban a vírus brit variánsa fertőz, nem lehet megmondani, meddig tart „a platószakasz”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy „ez rajtunk is múlik”, továbbra is fontos betartani a szabályokat azoknak is, akik már a második adag védőoltásukat is megkapták.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy bár a beoltottak egészsége biztosított, sokan várnak a védőoltásra, felelősséggel tartozunk egymás iránt

– jelentette ki.

Az elmúlt 24 óra adatai

A tisztifőorvos elmondta: az elmúlt 24 órában 4814 fertőzöttet azonosítottak és 272-en, köztük fiatalok is elhunytak. Kicsit csökkent, 11 663 a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezeltek száma, gépi lélegeztetésre 1337-en szorulnak.

Müller Cecília biztató jelnek nevezte, hogy a 13. héten 11 725-tel csökkent az azonosított fertőzöttek száma az előző héthez képest. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év, 54 százalékuk nő, 46 százalékuk férfi.
Az életkor szerinti arányok csak csekély mértékben változtak, az azonosított fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályból kerül ki, 17 százaléka az 50-59, 15 százaléka a 30-39 évesek közül, 12 százaléka a 20-29 éves korosztályt reprezentálja – fejtette ki.

Az ország 99 százalékában

A tisztifőorvos szólt arról, hogy

A fertőzésben Magyarország településeinek 99 százaléka érintett, vagyis a vírus az egész ország területén jelen van és fertőz is.

Az összes települést tekintve a fertőzöttek 16 százalékát Budapesten, 14 százalékát Pest megyében, 6 százalékát Borsod-Abaúj-Zemplénben azonosították, a legkevesebbet, 2 százalékát változatlanul Zalában diagnosztizálták, azonban utóbbiban nőtt a fertőzöttek száma – mondta el.

A járvány dinamikája

Müller Cecília a járvány dinamikájáról az mondta, hogy az előző héthez képest a fertőzöttek száma a legnagyobb arányban Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében nőtt. A növekedés az elmúlt héten Baranyában 15, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3, Zalában 1 százalékos volt az előző héthez képest.

További 17 megyében és a fővárosban ugyanakkor csökkent a fertőzöttek száma: a legjelentősebben Vas megyében, ahol 32 százalékkal kevesebb volt a pozitív eset, de Győr-Moson-Sopron megyében is 31 százalékos, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében 29-29, Budapesten 27 százalékos volt a csökkenés – jelezte.
Újabb vakcinaszállítmány érkezik

A tisztifőorvos kitért arra, hogy már 2 608 084 ember kapott koronavírus elleni védőoltást Magyarországon, 1 077 947-en a második adagot is megkapták.

Ez rendkívül örömteli, hír, mert a lakosság 26 százaléka beoltottá vált

– jelentette ki. Hozzátette, ez lakosságarányosan az európai uniós átlag kétszerese.

Továbbra is ötféle vakcinával oltanak Magyarországon és tárgyalnak hatásos, biztonságos vakcinák beszerzéséről – mondta. Hozzáfűzte: a jövő hétre várják a Janssen 28 800 adagos oltóanyag-szállítmányát.

Közölte: ez „ugyan nem jelentős mennyiség” ebből az egyadagos vektorvakcinából, de – mint hozzátette – ennek is örülnek, hiszen minden vakcina egy ember védettségét jelenti a betegség súlyos lefolyásától, szövődményes formáitól. Müller Cecília beszámolt arról, hogy

folytatódik az iskolai, bölcsődei és óvodai dolgozók soron kívüli oltása, csütörtöktől vasárnapig 100 ezer embert hívnak be az oltópontokra.

AstraZeneca ügyek

A tisztifőorvos az AstraZeneca vakcinájáról azt közölte, hogy

az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) állásfoglalása szerint lehet összefüggés a vakcina beadása és a vérrögképződés között, de ennek csak a lehetséges voltát mondták ki.
Ezért a gyógyszerügynökség továbbra is javasolja a vakcina használatát, mert az alkalmazása lényegesen több előnnyel jár, mint amekkora veszélyt a fertőzés kockázata, illetve a vakcina beadásának elhagyása jelent – mondta. Jelezte: az uniós egészségügyi miniszterek egyeztetésén elhangzott:

további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az esetleges összefüggést biztonsággal ki tudják mondani.

Müller Cecília hangsúlyozta, Magyarországon a rendelkezésre álló, 2019-ig visszamenőleg elemzett adatok alapján az átlagpopulációban nem találtak többletmegbetegedést a bármelyik vakcinával oltottak és a nem oltottak között. Sőt, az oltást megelőző időszakban sokkal több trombózisos esetet jelentettek.

Magyarország követi az EMA ajánlását, és továbbra is alkalmazza a vakcinát, a saját adatai is erre késztetik

– közölte.

Elhunyt egy nyolc hónapos csecsemő

A tisztifőorvos kitért rá, hogy egy nyolc hónapos csecsemő is szerepel a koronavírus-fertőzéssel érintett elhunytak listáján, de a kisgyermek esetében – tette hozzá – nem ez volt a halál oka, a szervezetében azonban kimutatták a Covid-fertőzést is.
Müller Cecília kifejtette: az igazságügyi orvosszakértő megállapítása szerint a kisgyermek meningococcus baktérium okozta vérmérgezésben hunyt el, de miután a környezetében sokan koronavírus-fertőzöttek, ezt a vírust a csecsemő szervezetében is kimutatták.

Az országos tisztifőorvos megjegyezte: a csecsemő azért kerülhetett fel a koronavírus-fertőzésben érintettek halálozási listájára, mert Magyarországon a kezdetektől transzparens adatszolgáltatásban a halál okától függetlenül mindenkit szerepeltetnek, aki igazoltan koronavírus-fertőzött volt. Magyarországon ugyanakkor nem azonosítottak eddig még egyetlen olyan gyermeket sem, aki koronavírus miatt hunyt volna el – hangsúlyozta Müller Cecília.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...