Kövesse Facebook oldalunkat!

Immáron harmadik éve működött hatékonyan az idén is a jégkármérséklő rendszer, hiszen a védekezéssel érintett 2018-2020. időszakban a jégkárok aránya a zivatarkárokon belül mintegy 47 százalék volt, míg az országos rendszer indulása előtt ez az arány a 2015-2017. időszakban több mint 84 százalékot tett ki – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

Közleményük szerint idén is a védekezési időszak április 15. és szeptember 30. közé esett. Az agrárkár-enyhítés által a termelők 2020-ban 516 ezer hektárra mintegy 21 ezer kárbejelentést tettek, amelyek közül a jégkárbejelentések aránya 6 százalék. Ez jóval alacsonyabb a 2018. és 2019. évek 13-13 százalékos, valamint a védekezés előtti időszak 30 százalékot is meghaladó arányához képest.

A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten, amelynek finanszírozása az agrártárca segítségével a kárenyhítési alapból történik. Évente legfeljebb 1,5 milliárd forintot ad át az AM a NAK-nak éves megállapodásoknak köszönhetően.

A NAK által üzemeltetett, három éve működő országos jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaság mellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvja. A jégkármérséklő rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben 6,3 milliárd forint volt ez az összeg, addig a 2018. és 2019. évek átlagában „csak” 3,7 milliárd forint volt, amely 59 százaléka a 2017-ben kifizetett összegnek.

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, amely a felhőkbe áramlik, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete, ezáltal a károkozás is kisebb lesz annál, mint a rendszer használata nélkül lenne – írta a NAK.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...