Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank továbbra sem javasolja a magyarországi biztosítóknak az idén osztalék- és részvényvisszavásárlási kifizetések, illetve a változó javadalmazások teljesítését, miután a vírushelyzetből fakadó gazdasági kockázatok továbbra is fennállnak.

A jegybank keddi közleménye szerint felügyeleti körlevélben jelezték a magyarországi biztosítóknak, hogy a járványhelyzet változatlan hosszú távú gazdasági kockázatai miatt, hasonlóan az idén áprilisban kiadott vezetői körlevélben foglaltakhoz,

továbbra is óvatosságot várnak el az osztalékfizetés és a javadalmazási politikájuk kapcsán.

Új körlevelében az MNB javasolja, hogy a biztosítók halasszák el 2021-re az erre az évre esetlegesen tervezett osztalék-, részvény-visszavásárlási-, illetve nagy összegű változó javadalmazási kifizetéseik teljesítését. Ezekre a kifizetésekre jövőre is csak abban az esetben kerüljön sor, ha az adott biztosító tőkefeltöltöttsége a kifizetés után is eléri vagy meghaladja a nemzetközi és hazai tőkemegfelelés szokásos átlagát. Ezek az értékek az elmúlt években a 205-243 százalékos sávban mozogtak – hangsúlyozta a jegybank.

A közleményben hozzátették, hogy ez biztosítja továbbra is a biztosítók és a teljes szektor stabil pénzügyi helyzetét és növeli annak sokkellenálló képességét.

Az MNB emlékeztetett, hogy a biztosítói kifizetések korlátozása uniós szinten is megfogalmazódott tavasszal. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) április 2-án publikált hasonló elvárásaiban azt is jelezte, hogy a jelenlegi megkötések csak akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak.

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) kiadott ajánlása a járvány okozta rendszerszintű pénzügyi válság kialakulásának kockázata miatt javasolta, hogy

  • az érintett hatóságok legalább 2021. január 1-jéig kérjék fel a felügyeleti hatáskörükbe tartozó pénzügyi intézményeket,
  • tartózkodjanak az osztalékfizetéstől, a törzsrészvények visszavásárlásától, valamint a változó javadalmazás jelentős kockázatot vállaló személynek történő fizetésére irányuló kötelezettség létrehozásától.

Ezek hatására ugyanis csökken a szavatolótőke mennyisége vagy minősége uniós csoportszinten, illetve egyéni szinten – áll az MNB közleményében.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...