Kövesse Facebook oldalunkat!

A koronavírus-járvány a magyarországi fizetéseket eltérítette a korábbi, emelkedő pályáról, áprilisban már lassabban növekedtek a keresetek, mint a korábbi hónapokban. A nettó bérek alakulása kulcsfontosságú a kölcsönfelvételnél, ezen belül is a lakáshitel-igényléseknél, mert részben ezek alapján döntenek a pénzintézetek arról, hogy zöld utat adnak a hitelnek vagy sem.

Az átlagos fizetések között azonban óriási eltérések vannak a legfrissebb hivatalos KSH-adatok szerint, így a különböző megyékben élők különböző maximális hitelösszegre számíthatnak – derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából.
Nettók, átlagok, lakáshitelek, különbségek

A hivatalos adatok szerint az idei első negyedévben Budapesten volt a legmagasabb a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagfizetés, közel 317 ezer forintra rúgott, ami a 255 ezer forintos országos átlagot bőven meghaladja. A különböző megyék közül egyedül a Győr-Moson-Sopron megyei majdnem 270 ezer forintos átlag nettó volt magasabb az országos szintnél. A harmadik és negyedik helyen áll Komárom-Esztergom és Fejér megye 255 ezres és 252 ezres nettóval. Négy megyében – Borsod-Abaúj-Zemplénben, Nógrádban, Békésben, Szabolcs-Szatmár-Beregben – 200 ezer forint alatt volt az idei nettó átlagfizetés.

A money.hu elemzése szerint mindez azt is jelenti, hogy egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású, azaz változatlan törlesztőrészletű lakáshitel a budapesti átlagfizetés mindössze 21 százalékát viheti el, ezzel szemben a szabolcsi átlag nettó keresetnek már több mint a 37 százalékát.

Érdemes a plafon alatt maradni

Évek óta jogszabály írja elő, hogy egy-egy hitelfelvevő csak a saját vagy a családja nettó jövedelmének maximum hány százalékát fordíthatja hiteltörlesztésre. Ez a fenti példában szereplő hitel esetében 50 százalék. Az előírás a háztartások túlzott eladósodását gátolja meg. Néhány bank szigorított, ezért ez az 50 százalék csak egy elméleti határ, saját hitelbírálati szabályaik szerint vizsgálhatják a hitelezhetőséget: nem érdemes azonban teljesen kifeszíteni a családi költségvetést azzal, hogy akkora hitelt vesz fel valaki, amelynek a törlesztőrészlete elmegy a plafonig. Különösen a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetben.

– mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

A money.hu szakértői szerint érdemes lehet 30-40 százaléknál meghúzni a határt, hogy maradjon pénzügyi mozgástér. Ráadásul a bankok sem biztos, hogy engedélyezik az eredeti hitelösszeget, ha valaki a szabálynak megfelelően, a jövedelem feléig vállal be törlesztést. Különösen a járvány miatti banki szigorítások miatt. Csak annak érdemes belevágnia tehát egy évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitelbe, akinek hosszú távon biztos az állása és garantáltan tudja fizetni a törlesztéseket.

Nyitókép: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...