Kövesse Facebook oldalunkat!

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában – nyomatékosították az MNB és az EBRD által szervezett mai nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Budapesten. Az eseményen számos európai és ázsiai nemzetközi pénzügyi intézmény, jegybank, pénzügyi felügyelet és piaci szereplő vesz részt.

A környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással. A klímaváltozás mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, amelyet a piaci szereplőknek, szabályozó és felügyelő intézményeknek a saját eszközeikkel is támogatni kell – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a magyar jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Budapesten.

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózata (Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System, NGFS) vezető stratégiai tanácsadója a nemzeti bankok, pénzügyi felügyeletek új, klímavédelmi felelősségvállalásának fontosságát hangsúlyozta. Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke a magyar jegybank által a pénzügyi rendszer zöldebbé tételének tervezett intézkedéseit foglalta össze. Az EBRD részéről Francis Malige pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgató rámutatott, hogy az éghajlatváltozás által felvetett kihívások leküzdésére önmagukban a közpénzek nem elégségesek. Szükség van számos egyéb érintettel való együttműködésre, határozott szabályozói intézkedésekre, csakúgy, mint a magánszektor befektetéseinek mozgósítására is– vagyis egy olyan szektoréra, amelyről az EBRD jelentős tapasztalatokkal rendelkezik.

A rendezvényen a környezeti fenntarthatóságot szolgáló hitelezés lehetőségeiről előadást tartottak többek közt a régió vezető bankcsoportjainak vezetői, de megismerhettük az uniós és a kínai zöld pénzügyi törekvéseket is, az Európai Beruházási Bank és a pekingi International Institute of Green Finance képviselőinek tolmácsolásában. A környezetileg és társadalmilag felelős, ún. ESG-szempontokat érvényesítő új típusú befektetési lehetőségekről külföldi és hazai alapkezelők értekeztek.

A több mint 250 fő részvételével zajló konferencián 13 ország – egyebek közt Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Németország, – jegybankjai, pénzügyi felügyeletei, az EBRD mellett az Európai Központi Bank, az Európai Beruházási Bank, a Nemzetközi Beruházási Bank, a Globális Zöld Növekedési Intézet, illetve a kínai Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség is részt vett. Jelen volt a teljes hazai bankrendszer, számos külföldi hitelintézet, hitelminősítők illetve állami részről a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Költségvetési Tanács is.

A programhoz kapcsolódóan tegnap a közép-, kelet- és délkelet európai térség jegybankjai, felügyeletei részére az NGFS égisze alatt egy szemináriumra is sor került. Ezen a meghívott hatóságok képviselői a klímakockázatokkal kapcsolatos felügyeleti, jegybanki felelősségről és a témával kapcsolatos jövőbeni nemzetközi együttműködési lehetőségekről konzultáltak.

A konferenciával együttjáró óhatatlan környezeti terhelést az MNB a WWF Magyarországgal együttműködve egy komplex, hosszú távú élőhely-helyreállítási ökológiai beruházással tervezi ellentételezni.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...