Az idén – január és július vége között a bankok több mint 330 milliárd forintért adtak személyi kölcsönöket, ami 28,5 százalékos növekedést jelent – derül ki a money.hu legfrissebb elemzéséből, amely szerint a komoly verseny miatt kiemelkedő eltérése vannak a különböző kölcsönök között.

A személyi kölcsönök 330 milliárdos összegében nem szerepelnek a júliustól igényelhető babaváró támogatások, amelyek egyébként szintén hozzájárultak a lakossági hitelpiac növekedéséhez. 

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta:

A hivatalos jegybanki adatok szerint a személyi kölcsönök átlagos kamata júliusban 13,76 százalék volt, ami egy ötéves 1,5 milliós hitelnél 35 ezer forintos törlesztést jelent. Ugyanakkor a piacon vannak bőven 10 százalék alatti kamatok, de ennél jóval magasabbak is.

250 ezres fizetés a lélektani határ

A bankok közötti egyre élesebb a verseny a hitelfelvevőkért, ezért nagyon gyakran változnak a feltételek.

Nagyon fontos megnézni, hogy egy-egy bank milyen kedvezményeket nyújt a személyi kölcsön felvételéhez.

– emelte ki Trencsán Erika. 

A money.hu kalkulációi szerint kedvezmények nélkül szeptember elején egy 1,5 millió forintos 5 évig törlesztendő személyi kölcsönnél a legkedvezőbb kamat 12 százalékos volt, így a havi törlesztés 33 100 forint lenne. Ha az érintettek viszont vállalják, hogy az adott bankhoz utalják a jövedelmüket és az meghaladja a 250 ezer forintot, akkor már a legolcsóbb személyi kölcsön 7 százalék alatti kamattal elérhető, ami alig több mint 29 ezer forintos részletekben fizethető vissza. A drágább hitelre összesen több mint 200 ezer forinttal többet kell visszafizetni. 

A money.hu szakembere azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a kedvező feltételek ellenére csak azok vegyenek fel hitelt, akiknek valóban szükségük van rá és biztosan tudják fizetni a törlesztőrészleteket.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...