Kövesse Facebook oldalunkat!

Sok ember fejében motoszkál a kérdés, hogy miként tudja majd fenntartani az aktív évek alatt megszokott életszínvonalat nyugdíjas korában. Vajon lesz-e elég fiatal, aki itthon marad, hogy fizesse a nyugdíjjárulékokat és mire elérjük a nyugdíjas kort ne kelljen a gyerekektől támogatást kérni. Közeledik az évvége, szerencsére maradt pár olyan kihasználható kedvezmény, ami jó hatással lehet a jövőnkre. A Biztosító Magazin Király Márta pénzügyi specialistát kérdezte.

Sokan tartanak attól, hogy az állami nyugdíjrendszer valamikor a jövőben „megborul” és nem lesz elég pénz kifizetni a nyugdíjakat, vagy csak annak egy részét fogjuk megkapni, ezért egyre többen fordulnak a tudatos nyugdíjtervezés felé. A nyugdíjtervezésnél például – az állami nyugdíjon felül – többféle megoldás közül is választhatunk Király Márta pénzügyi specialista szerint:

NYESZ, azaz a Nyugdíj Előtakarékossági Számla

Király Márta elmondta: Nyithatunk például Nyugdíj Előtakarékossági Számlát (NYESZ) – ami egy befektetési célú értékpapírszámla. Az erre befizetett összeg után 20% – a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetében maximum 130 ezer forint, míg a 2020 január 1 után nyugdíjba vonulók esetében maximum 100 ezer forint SZJA-t igényelhetünk vissza.

Önkéntes nyugdíjpénztárak, önsegélyező- és egészségpénztárak

Hozzátette: Okos megoldás még ha önkéntes nyugdíjpénztári, önsegélyező- vagy egészségpénztári szerződést kötünk. Amennyiben a fentiek közül valamelyik megoldás mellett döntünk, az ide befizetett összegek után évi 20 százalék, maximum 150 ezer forint adójóváírást kaphatunk.

A 150 ezer forintos adójóváírás kihasználásához 750 ezer forintos összeget kell a pénztáraknál elhelyezni, ez azonban nem kötelező kevesebbet is lehet. Kevesen tudják például, hogy ezekből a befizetésekből még a lakáshitelünkbe is törleszthetünk, illetve szülési segélyt is kaphatunk, de vásárolhatunk akár sporteszközöket is.

Nyugdíjbiztosítás

Király Márta kiemelte: Választhatjuk még a nyugdíjbiztosítás kötését is, ugyanis aki rendelkezik ilyennel, az évi maximum 130 ezer forint adókedvezményt igényelhet hozzá. Ahhoz, hogy a maximális 130 ezer forintos adókedvezményt kihasználjuk 650 ezer forintot kell nyugdíjbiztosításra költenünk, így tehát – a tranzakciós költségeket leszámítva – összesen 780 ezer forint megtakarítás kerülhet rá a nyugdíjbiztosítási számlánkra.

Maximum 280 ezer forint

Király Márta emlékeztetett: Ha valaki a fentiek közül minden lehetőséget maximálisan kihasznál, jövőre akár 280 ezer forinttal is növelheti megtakarításait az év idei év végi befizetésekkel. Az adókedvezmény feltétele a nyugdíjbiztosítások esetében, hogy az igénylő személy rendelkezzen bérjellegű SZJA befizetéssel, mivel a NAV a befizetett SZJA-ból utalja át a biztosítónál vezetett nyugdíjbiztosítási számlára az adókedvezményt. Az Aegon Prémiumnál például hét alapkezelő 32 válogatott alapjából lehet választani. A nyugdíjbiztosítási számlára befizetett pénzeket lehet indítani tőke és hozamgarantált módozattal vagy ülönböző befektetési eszközalapokban lehet elhelyezni az ügyfél igényei és kockázatvállalási hajlandóságának függvényében. 

Király Márta úgy fogalmazott: Aki saját kezébe veszi pénzügyeit és tudatosan törekszik arra, hogy nyugdíjas éveiről mihamarabb gondoskodjon, annak jó eséllyel nem kell majd sem az aktív évek alatt megszokott életszínvonalról lemondania, sem a gyermekeitől támogatást kérnie.

A további részletekkel kapcsolatban keresse Király Márta pénzügyi specialistát!
Tel: 06 20 249-3288. E-mail: kiraly.marta@aepremiumpartner.hu.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...