Két részre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka július 1-jétől, az egyik pillért csak a befizetett előlegek, illetve részvételi díjak visszafizetésére lehet felhasználni, a másikat pedig a külföldön rekedt utasok ellátására és hazaszállítására – közölte Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Nem kapták vissza a befizetett részvételi díjakat az utasok

Felidézte, a tapasztalatok szerint a csődbe ment utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka általában arra ment el, hogy hazahozták az utasokat, de arról nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják fizetni.

Ez is érdekelheti:

Lambert Gábor hangsúlyozta, az új szabályozással nagyobb biztonságban lehetnek az utasok, bár azt a gyakorlat dönti majd el, milyen biztosítást kötnek az utazásszervezők. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fedezetek meglétéről az utazásszervezőnek még a szerződéskötés előtt kötelező tájékoztatni az utasokat.

Csak csőd ellen véd, ezért nem árt a hagyományos utasbiztosítást is megkötni

A MABISZ kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a pótlólagos garancia csak az utazásszervezők csődje esetén ad védelmet, nem helyettesíti a hagyományos utasbiztosítást.

Fotó: PEXELS

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...