Kövesse Facebook oldalunkat!

A tavaszi és a kora nyári hónapokat az elmúlt években leginkább a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők, valamint a viharok jellemezték, és ezek a természeti jelenségek a mezőgazdaságból élőket is nehéz helyzetbe hozták – hívja fel a gazdák figyelmét az OVB Magyarország. 

A hazai biztosítók csak 2016-ban több mint 5 ezer bejelentést regisztráltak, a különböző növénykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a 6 milliárd forintot. A jégverés és a vihar szinte minden évben a leggyakoribb mezőgazdasági káresemények közé tartozik.

Most akár 65% díjtámogatásban is részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 31-ig megkötik a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást.

4 milliárd forint díjtámogatás biztosítások kötésére

Egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetően mára jelentősen bővült a biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya Magyarországon, ráadásul a korábbi 3 milliárddal szemben 2016 óta már 4 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os támogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki él a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével.




Bővülhet a biztosítással védett termőterületek aránya

Az OVB Magyarország véleménye szerint a mostaninál is tovább bővülhet a biztosítással védett termőterületek aránya, hiszen a rendszernek köszönhetően azok is megvédhetik terményeiket, akik azelőtt ezt nem engedhették meg maguknak, pedig egy-egy természeti kár akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhat. Magyarországon évente több mint 100 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, érdemes tehát már jó előre biztosítást kötni a termésre.

A mezőgazdasági biztosítások típusai

  • Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, káposztarepcére, almára, körtére, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok okozta károkra.
  • A második, „B” típusú biztosítás jégeső, vihar, tűz, téli és őszi fagyok okozta károkra köthető például dinnyére, málnára, paprikára, paradicsomra, zabra, szilvára, barackra, vagy cseresznyére.
  • A harmadik, „C” típusú biztosítás ugyancsak jégeső, aszály, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok, felhőszakadás, vihar és tűzkár ellen köthető különböző növénykultúrákra.

A károkat mihamarabb jelentsük be a biztosítónak

A szélsőséges időjárás az előrejelzések szerint májusban is folytatódhat, bármikor számíthatunk erős széllel kísért zivatarokra, akár jégesőre is, amelyek komoly károkat okozhatnak a gazdáknak. Az OVB Vermögensberatung Kft. szakemberei azt tanácsolják, hogy ha bekövetkezne a baj, akkor a kárt az arról való tudomásszerzést követően, két napon belül írásban jelentsük is be a biztosítónak.




Ne feledkezzünk meg a jószágokról, épületekről és a mezőgazdasági gépekről se

Habár a díjtámogatott biztosítás nem terjed ki rájuk, a mezőgazdasági területeken kívül egész évben érdemes az ott tartott jószágokról is biztosítással gondoskodni, illetve biztosíthatók még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...