Kövesse Facebook oldalunkat!

Az MNB 14,5 millió forint bírságot szabott ki a Kinizsi Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, informatikai és adatszolgáltatási problémák miatt, s kötelezte a jogsértések megszüntetésére.

A Magyar Nemzeti Bank rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a veszprémi Kinizsi Bank Zrt.-nél (Kinizsi Bank). A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vállalatirányítási és a hitelkockázatok kezelésénk gyakorlatát kifogásolták

  • Mint az MNB megállapította, a Kinizsi Banknál a vállalatirányítás kapcsán egyebek közt a részvénykönyvi adatok, a felügyelő bizottság működése, a vezetői felelősségi körök elhatárolása, illetve a belső kontroll funkciók kapcsán merültek fel hiányosságok.
  • A hitelkockázatok kezelésénél a jegybank az egyes halasztott fizetéssel kapcsolatos ügyfeleket érintő kockázatfeltáró és döntési gyakorlatot, néhány problémás ügylet kezelését, az értékbecslőkkel kapcsolatos gyenge kontrolltevékenységet, illetve az jogszabály által előírt ügyletminősítési rendszer hiányát kifogásolta.

Problémák voltak az adatszolgáltatás minőségével és a kritikus üzleti folyamatok támogatásával is

A bank emellett nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az adatszolgáltatás minősége és belső szabályozottsága terén, az informatikai biztonság vonatkozásában pedig az MNB egyebek közt a kiszervezésre vonatkozó gyakorlat és a kritikus üzleti folyamatok támogatása kapcsán tárt fel jogsértést.

14,5 millió forintos bírságot szabtak ki

Mindezek alapján a jegybank ma publikált határozatában (a különböző határozati pontoknál) 2018. április 20. és 2019. február 28-ig közötti teljesítési időpontokkal kötelezte a Kinizsi Bankot a feltárt hiányosságok megszűntetésére. A jogsértések miatt az MNB 14,5 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette többek közt – különösképp a vállalatirányítás terén – a feltárt hibák súlyát, az egyéb területekre vonatkozó megállapítások kockázati besorolását, illetve a kockázatkezelési területen azonosított ismételt hiányosságokat is.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...