Kövesse Facebook oldalunkat!

Ahogyan minden más, úgy a sírhelyek is a fővárosban a legdrágábbak. A listát a Farkasréti temető vezeti 600 ezer forintos díjjal, míg a vidéki városok közül Szolnokon, Szegeden és Békéscsabán is drága temetkezni. A legolcsóbb sírhelyet – meglepő módon – Győrben lehet 25 évre kiváltani, mindössze 11 ezer forintért – derül ki a CIG Pannónia kutatásából, amely a sírhelyes és az urnatemetkezés költségeit hasonlította össze a megyeszékhelyeken és a fővárosban.

A temetkezés költsége akkor is jelentős anyagi terhet ró a családokra, ha hagyományos módon szeretnének végső búcsút venni szeretteiktől. A sírhelyek árát a megyei önkormányzatok képviselő-testülete szabja meg, amelyek között országosan is nagyok a különbségek. A CIG Pannónia saját kutatásában megyeszékhelyek és a főváros temetőinek árait vizsgálta, beleértve a sírhelyeket és az urnafülkéket.

A sírhely Nyugat-Magyarországon a legolcsóbb

A felmérés szerint a legdrágább sírhelyek egyértelműen Budapesten vannak.

  • A Farkasréti Temetőben 600 ezer forintnál is többe kerülhet egy sírhely.
  • A Fiumei Úti Sírkertben a 300 ezer forint az ára.
  • Az óbudai Temetőben a 240 ezer forintot is meghaladhatja egy sírhely megváltása. 
  • Szolnokon a legdrágább sírhely 150 ezer forint, ennél 7 ezer forinttal kevesebb a budapesti Új köztemető.
  • A legolcsóbb sírhely Győrben van, 11 ezer forintba kerül, ezen kívül csak Kaposváron és Szombathelyen lehet 20 ezer forint alatt 25 évre megváltani.

Urnafülkét csak 10 évre lehet megváltani

Akik nem tudják vállalni a hagyományos, koporsós temetés terheit, a csupán 10 évre megváltható urnafülke vásárlása nyújthat anyagi könnyebbséget. A földrajzi elhelyezkedés azonban itt is jelentősen befolyásolja az árat. A legdrágább urnafülkék szintén a fővárosban vannak:




  • Farkasréten 251 ezer forintba is kerülhet,
  • a másik három vizsgált budapesti temetőben és Szegeden 100 ezer forint fölött is lehet az áruk,
  • Kecskeméten pedig egységesen 98 ezer forint.
  • Békéscsabán, Egerben, Pécsett és Szolnokon 30-40 ezer forintba kerül,
  • a legolcsóbb Debrecenben 3 900 forint, Szombathelyen pedig 4100 forint.

A CIG Pannónia korábbi kutatásának eredménye alapján:

  • a válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy a búcsúztatáshoz szükséges anyagi feltételeket a közeli hozzátartozónak kell biztosítania,
  • közel 50 százalékuk szerint erről mindenkinek saját magának (is) kell gondoskodnia. Ez a vélekedés főként az 50-75 éves korosztály és a falusiak körében magas.

„A temetkezés költsége sokszor aránytalanul nagy anyagi terhet ró a családokra, sokan – különösen idősebb korban – ezért még életükben szeretnének gondoskodni végtisztességükről. Számukra jelent megoldást a kegyeleti célú, egész életre szóló Pannónia Alkony Életbiztosítás, amellyel a temetés költségei mellett az ügyintézés terheit is levehetik szeretteik válláról, valamint a hagyatékról is gondoskodhatnak”

– tette hozzá Fekete Zsuzsanna, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Marketing és kommunikációs igazgatója.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...