Kövesse Facebook oldalunkat!

A garanciaállomány GDP-hez viszonyított aránya Magyarországon volt a legmagasabb tavaly, elérte a 4,4 százalékot szemben a Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tagországok átlagos 1,4 százalékos értékével – tájékoztatta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az európai szervezet legfrissebb elemzése alapján az MTI-t kedden.

A közleményben kiemelték, hogy tavaly a Garantiqa kezességvállalási állománya 28 százalékkal, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) állománya 6,5 százalékkal nőtt. A garanciaszervezetek hangsúlyosabb szerepvállalását az állam által nyújtott viszontgarancia biztosította – fűzték hozzá.

A garanciavállalás a magas inflációval és magas hitelkamatokkal terhelt időszakban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai cégek hozzáférjenek a kamattámogatott hitelekhez, a tavaly júniusban kifutó krízis hitelekhez, majd az ősztől elérhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, illetve az év során megújult Széchenyi Kártya Program termékeihez – írták.

Arra is kitértek, hogy összességében minden harmadik kkv-hitel felvételét támogatta állami hátterű hitelgarancia tavaly.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a kereskedelmi bankok körében végzett felmérésük szerint 2022-ben a Garantiqa kezeségvállalásával biztosított hitelállomány a bankok kétharmadánál legalább 40 százalékkal nőtt.

Hozzátette: a bankok 15 százaléka minden általuk bonyolított kkv-hitelügyletben igénybe vette a Garantiqa Krízis Garanciaprogram termékeit, 71 százalékuk a pedig a legtöbb kölcsön esetében segítségül hívta azt.

Tavaly a társaság kezességvállalási állományának bővülése több mint kétszerese volt a kkv-hitelállomány 12,7 százalékos bővülésének – húzta alá.

Az európai gazdaságot sújtó energia válság és az orosz-ukrán háború okozta nehézségek miatt az AECM-tagszervezetek közel kétharmada a garanciavállalási portfoliók növekedésével számol idén – tájékoztatott az európai felmérés eredményéről.

A közlemény szerint tavaly Európában a garanciaszervezetek kezességvállalásának értéke az uniós GDP 1,8 százalékáról 1,4 százalékra mérséklődött.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...