Kövesse Facebook oldalunkat!

A lakáshitel-felvételi aktívitás 2024 második felére elérheti a havi 100 milliárd forintos szintet – olvasható a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetségének felmérésében, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel. Az idén az év első hónapjaiban átlagosan közel 40 milliárd forint volt ez az érték.

A hitelszakértők által kitöltött felmérés szerint a bankok hitelnyújtási aktivitásában nincs törés, sőt a bankok közötti verseny kifejezetten aktívnak tekinthető az ügyfelekért. Ennek következtében a közvetítők közel háromnegyede kibővíti tevékenységét és a lakáshitelek mellett már elkezdett foglalkozni egyéb banki termékek közvetítésével is. Hetvenegy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy új ügyfélszerzési csatornákkal kívánja támogatni saját üzleti volumenét, és a banki közvetítők mintegy fele a tervek szerint belép biztosítási termékek piacára is.

A szakértők 68 százaléka gondolja úgy, hogy a folyamatok, az ügyfélazonosítás és aláírás digitalizációja jelentős mértékben fog fejlődni a következő három évben.

A tájékoztatás szerint 2023 első negyedévében a lakáshitel szerződések értéke 67 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakáétól, részben azért mert a zöld hitelek (MNB zöld otthonteremtési program) kiemelten kedvező feltételei jelentősen megnövelték a keresletet 2022 elején. A szövetség felmérése alapján a hitelfelvételt a magas kamatszint mellett például az is mérsékli, hogy a potenciális ügyfelek egy része bizonytalan a jövőjét nézve, illetve a bankok is szigorúbban bírálják el a kérelmeket.

A magyar hitelpiacon 2023 áprilisában készült először olyan felmérés, amely a legnagyobb aktivitású, éves szinten több mint egy milliárd forint lakáshitel-volument elérő szakértők véleményét szondázta. A 133 hitelszakértő tavaly a teljes hazai lakáshitelpiac új szerződéseinek 15 százalékánál nyújtott szolgáltatást.

A hazai lakáshitelezési piacon a független közvetítőknek 46 százalékos a piaci részesedése, ezen belül a szövetség tagjai a volumen 85 százalékát adják.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...