Kövesse Facebook oldalunkat!

Épp, hogy véget ért a foci EB, de alig pár nap múlva már kezdődnek is a 2020-as nyári olimpiai játékok. A rendező ezúttal Tokió, ahová július 23-án érkezik meg az olimpiai láng, és bő két hétig fogják ott őrizni. Megsaccolni előre nem tudjuk, hány éremmel tér haza a magyar küldöttség, de a Duna House elemzése alapján a japán és az itthoni ingatlanárakat össze tudjuk hasonlítani.

A világ haramdik legdrágább városa

Tokió a 3. legdrágább város Ázsiában, ami egyben azt is jelenti, hogy a japán metropoliszban a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint a világ városainak 81%-ában. Így nagyságrendileg 930.000 forintos jövedelemre van szüksége egy egyedülálló felnőttnek, hogy biztosítani tudjon magának egy komfortos életszínvonalat. Mindez nem is olyan meglepő, ha megvizsgáljuk az ingatlanárakat:

  • A Numbeo.com adatai szerint ugyanis egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 424.000 forintért lehet bérelni, ha pedig valaki lakásvásárlásra adná a fejét, akkor több mint 3,5 millió forintot kellene fizetnie négyzetméterenként.
  • Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás így közel 178 millió forintba kerülne a japán fővárosban, amihez legalább 4 aranyérmet kellene szerezni az olimpián, hogy a jutalmazás összege (50 millió Ft/győzelem) elég legyen hozzá.
  • A magyarországi árakhoz viszonyítva a bérleti díj 2,7, a négyzetméterár pedig 3,3-szeres értékeket jelent.

Tokió ugyan drága, de a magyar ingatlanpiac még mindíg relatíve olcsó a régióban

Az ezredforduló óta a japán ingatlanpiac az első pár évben stagnált, majd kis mértékben hol nőtt, hol csökkent az éves tranzakciószám. Az igazi kiugrást a 2012-es év hozta, jelentős visszaesést pedig – akárcsak a világ bármely más pontján – a Covid-19 járvány idézett elő. Tavaly 5,6%-kal kevesebb tranzakciót hajtottak végre, az egy esztendővel korábbi adatokhoz képest, de még így is stabilnak mondható a piac. (Magyarországon ez az arány – a Duna House becslései alapján – 12,2%-os volt.) Árak tekintetében, 2009 félévéig közel 50%-os mélyrepülés volt megfigyelhető, majd 2013 év elejétől a tokiói ingatlanok kis mértékű áremelkedése tapasztalható. A piac 2019 első negyedévében érte el a csúcsot, ekkor +15,14%-kal, amihez a legfrissebb adatok is közelítenek.

Habár a magyar ingatlanpiac exponenciálisan fejlődött, még mindig nálunk az egyik legalacsonyabb az egy négyzetméterre kalkulált ár az európai nagyvárosok közül

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Olimpiai városok ingatlanpiaca

  • A korábbi – és a következő, 2024-es – olimpiai helyszínek ingatlanpiacát vizsgálva, a legdrágább továbbra is Franciaország, közel ötször nagyobb befektetést igényelhet egy lakásvásárlás, mint idehaza.
  • Egy átlagos, 50 m2 nagyságú párizsi, belvárosi ingatlanért így több mint 245 millió forintot kellene fizetni, míg Magyarországon a fővárosi átlagárak 50-55 millió forint körül mozognak a belvárosban.
  • Nem sokkal van lemaradva Peking és London, ahol átlagosan 4,86, illetve 4,7 millió forintot kell fizetni négyzetméterenként egy lakásért.
  • Csak utánuk következik Tokió és Sydney, Ausztrália legnagyobb városában ráadásul a bérleti díjak is igen magasak, átlagosan havi 600.000 forintra rúgnak a belvárosban, így bérlő szempontból a második legdrágább város London után.
  • Athénban és Rio de Janeiróban viszont még a budapesti szintnél is olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni – ehhez „mindössze” 30, illetve 26,7 millió forintra van szüksége a potenciális vevőnek egy átlagos lakás esetében

– tette hozzá Benedikt Károly.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...