Kövesse Facebook oldalunkat!

Akár már 2050-ben elérheti a 200 százalékot a magyar öregedési index a legfrissebb előrejelzések szerint, vagyis demográfiai változások nélkül sokkal több nyugdíjast kell eltartania az aktív dolgozóknak. A ma 30-59-es korosztályba tartozó magyarok pedig most úgy gondolják, ha elérkezik számukra a nyugdíjaskor, havi 215 ezer forintra lesz szükségük, hogy kényelmesen megéljenek. Ezért is lényeges az öngondoskodás és a kisösszegű, rendszeres megtakarítás mihamarabbi megkezdése – derül ki a biztos jövő elnevezésű K&H kutatásból, mely alapján a társaság a Takarékossági Világnap alkalmából készített összeállítást.

A rövid távú, előre nem látható eseményekre való takarékoskodás mellett a hosszú távú, például a nyugdíjas évekre történő spórolás is fontos, különösen, hogy a mostani kilátások szerint öregszik a társadalom, többek között az európai és a magyar – derül ki a K&H Biztosító összeállításából.

Meredek emelkedőn az öregedési index

A hosszabb távú öngondoskodásnak ma kiemelt szerepe van az elmúlt évtizedekben kialakult trendek miatt. A nemzetközi statisztikai intézetek mellett a KSH által mért úgynevezett öregedési index azt mutatja meg, hogy száz 14 év alatti lakosra hány 65 éves vagy annál idősebb ember jut egy-egy térségben vagy országban.

  • A globális öregedési index a múlt század közepén – az 1950-es években – 14-15 százalék körül mozgott, azóta fokozatosan emelkedik, már megközelített a 37 százalékot, a legújabb előrejelzések szerint 2050-ben pedig 75 százalékra növekedhet.
  • Európában magasabb a mutató, már 2010-ben átlépte a 100 százalékot.
  • A magyar mutató követi az európai indexet, 2020-ban közel 140 idős ember jutott 100, 14 év alattira, a 200 százalék körüli értéket pedig Magyarország 2050-ben érheti el, amennyiben nem történik komolyabb demográfiai fordulat.

Az elöregedés azért fontos tényező, mert sokkal több nyugdíjast kell eltartania kevesebb dolgozónak.

Éppen ezért is fontos az időben elkezdett hosszú távú takarékoskodás, hogy ne csak az állami nyugdíjellátásra számíthassanak az érintettek időskorukban.

KORÁBBAN ÍRTUK

215 ezer vagy 101 ezer forint?

Beszédes adatokat mutat a nyugdíjasok várható anyagi helyzetéről a K&H Biztosító idei biztos jövő elnevezésű, reprezentatív felmérése szerint

a mai 30-59 éves korosztály úgy látja, hogy a kényelmes nyugdíjas évekhez legalább havi 215 ezer forint bevételre lesz szükségük.

Ahhoz, hogy legalább ezt az összeget elérjék nyugdíjas éveikre, várhatóan szükség lesz az állami juttatások kiegészítésére is. A felmérés alapján az is kiderült: 101 ezer forint az az összeghatár, amely alatt már egyáltalán nem lehet megélni. 150 ezer forintból pedig csak szűkösen.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...