Kövesse Facebook oldalunkat!

A magyar lakosság egyre többet beszél az öngondoskodásról, mégsem lép a tettek mezejére. A tavalyi, emelkedést követően, idén is 37 ponton áll az OTP Öngondoskodási Index főátlaga. A látszólagos változatlanság mögött azonban átalakuló szokások körvonalazódnak, sokan elkezdték felhasználni megtakarításaikat, akik pedig új megtakarítást képeznek, azok is inkább rövid távon gondolkoznak, hangzott el az OTP Öngondoskodási Index eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Vélhetően az elmúlt évben kialakult nehezebb, bizonytalan körülmények hatására csak minimálisan csökkent a megtakarítással rendelkezők és a hosszú távra tervezők aránya, derül ki az OTP Bank által idén 12. alkalommal elkészített Öngondoskodási Index kutatásból. Az eredmények szerint, a tavalyi évek emelkedése után az index értéke 37 ponton maradt, ami azt jelzi, hogy a korábbi időszakban tapasztalt növekedési tendencia megtorpant.

Ezzel egyidejűleg a tájékozottság terén pozitív változások is megfigyelhetők a lakosság körében: 35 százalékról 47 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik hallottak az öngondoskodásról, 30 százalékról 40 százalékra azoké, akik a médiából értesültek róla.

Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatója. | Fotó: Bankár Magazin

Azt látjuk, hogy a megtakarítás a hazai lakosság számára egy kicsit olyan, mint az egészség. Akkor érezzük igazán a fontosságát, amikor hiányzik. Éppen ezért talán nem véletlen, hogy bár minimálisan csökkent a megtakarítással rendelkezők aránya, mégis nőtt azoknak a száma, akik fontosnak tartották volna, hogy rendelkezzenek váratlan helyzetre félretett pénzzel. Pedig az első lépés megtétele könnyebb, mint gondolnánk. Az OTP Bank felismerve az egyszerű, kis lépések fontosságát, az idei évben az Internet- és Mobilbankban elérhetővé tette a Perselyt, ami a mindennapi megtakarítást teszi egyszerűbbé. Ezt a törekvést igazolja a Persely funkció sikere, hogy ma már több mint 110 000 Perselyt nyitottak az ügyfelek.

– nyilatkozta Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatója.

Az OTP Öngondoskodási Indexének eredményei alapján a nehezebb körülmények ellenére csak kevesek élték fel teljesen a megtakarításaikat. Összességében azonban még mindig elmondható, hogy 10-ből négy bankolónak semmilyen megtakarítása sincsen, akik pedig félretesznek, azok is inkább rövid távon gondolkoznak, a gyorsan felhasználható megtakarításokat preferálják. A folyamat hátterében több tényező áll, elsősorban az, hogy a jelenlegi gazdasági környezetet és ebben a saját helyzetüket hosszú távon bizonytalanabbnak érzik a válaszadók. A lakosság jelentős része gondolja úgy, hogy bár stabil az anyagi helyzete, de kihívást jelent félretenni.

Az öngondoskodáshoz kapcsolódó sarkalatos pont a nyugdíj kérdése is. Az OTP Öngondoskodási Index adatai alapján továbbra is csak a lakosság 25 százaléka gondolja, hogy elegendő lesz az állami nyugdíj, ami enyhe csökkenés is a tavalyi értékhez (27%) képest, mégis csak a megkérdezettek 11 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással és csak 32 százalék tervez a jövőben nyugdíjas éveire félretenni.

A sikeres nyugdíjcélú megtakarítások titka, hogy minél előbb érdemes belevágni, akár kisebb, de rendszeresen befizetett összegekkel. Azt tapasztaljuk, hogy azok a pénztártagjaink, akik belevágtak ebbe az öngondoskodási formába, azok ki is tartanak mellette. Ennek köszönhető, hogy a pénztárunk által kezelt vagyon nagysága, idén átlépte az egymilliárd eurót. Célunk, hogy a lakosság fiatalabb részét is megszólítsuk, hogy csökkenteni tudjuk a jelenlegi, 39 éves átlagéletkort az új belépők között.

– mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. | Fotó: Bankár Magazin

Az egészség is befektetés és az Öngondoskodási Index eredményei alapján a hazai lakosság számára kiemelten fontos az egészséges életmód, és az ehhez szükséges anyagi fedezet megteremtése. Az index eredményeit az OTP Egészségpénztár eredményei is visszaigazolják.

Azt látjuk, hogy egyre többen egyre többet tesznek félre az egészségükre, az idei első három negyedévben több mint 25 százalékkal emelkedett a pénztárunkhoz érkező befizetések összege 2022 azonos időszakához képest, míg az új belépők száma 18 százalékkal bővült.  Ugyanakkor látunk még teret a fejlődésre, sokan még mindig nem használják ki a pénztári befizetések után igénybevehető évi, maximum 150 000 Ft visszatérítést

 – mondta Kovács Tamás Attila az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Kovács Tamás Attila az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. | Fotó: Bankár Magazin

Az OTP Öngondoskodási Index felmérésről

Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

Nyitókép: Bankár Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...