2020. június 25-én, a balatonfüredi Vitorlás téren tartott sajtótájékoztatót a Gattyán Alapítvány, valamint az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport, melynek keretében egy – a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt – mentőautót adományoztak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának. A támogatás célja, hogy a Balaton mint kiemelt turisztikai régió rendelkezzen egy kizárólag a vízimentők munkáját segítő mentőautóval.

Még április elején indult el az adománygyűjtés a mentőautóra

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata április elején, a közösségi oldalán tette közzé adománygyűjtő akcióját, melynek célja egy új mentőautó megvásárlása volt. A járvány miatt kialakult helyzet inspirálta a vízimentőket arra, hogy a szárazföldön is elindítsanak egy mentőegységet, amellyel szezonon kívül is hasznos segítséget nyújthatnak a Balaton régiójában élőknek. A mentőautó teljes vételára 31,5 millió forint volt.

Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító tulajdonosa.
Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító tulajdonosa. | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

A Balatonon biztonságosan lehet pihenni

A rendezvény elején dr. Bóka István, Balatonfüred polgármesere városvezetőként  köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit és a Vitorlás téren megjelenteket. Elmondta, nagyon örül annak, hogy ennek a kiemelten fontos eseménynek Balatonfüred városa adott otthont. Beszédében kiemelte, hogy szerinte ma biztonságosan lehet pihenni a Balatonon, de a támogatók, jószándékú emberek a felajánlásaikkal tovább tudják ezt növelni. A nyaralóknak ugyanakkor elsősorban magukra kell vigyázniuk – tette hozzá.

Vízimentők | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

A turizmus erősödésére számítanak a tónál

Révész Máriuszaz Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón arról beszélt, hogy a kormány megnyerte az első csatát a koronavírus-járvány ellen, melyben döntő része volt a lakosság szabálykövető magatartásának. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az akciócsoport vezetőjeként rengeteg pozitív tapasztalatot szerzett, illetve megható pillanatokat élt át a magyarok segítőkészségével kapcsolatban, ugyanakkor kormánybiztosként tudja, hogy az intézkedések enyhítésével fel fog lendülni a belföldi turizmus, melyben hangsúlyos szerepet kap a Balaton. Ezért kiemelten fontos a Gattyán Alapítvány által biztosított adomány, melynek emberi életek is köszönhetőek lesznek. 

Az emberi életnél pedig soha semmi nem lehet fontosabb, hiszen aki egy életet ment meg, az egész világot menti meg 

– szögezte le Révész Máriusz.

Az adományozott mentőautó | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

A mentőautó lehet a legjobb segítség

A Docler cégcsoport alapítványai, a Docler és a Gattyán Alapítvány a járványhelyzet kezdete óta keresik a lehetőséget, hogy célorientáltan enyhítsék a károkat, és támogassák a bajbajutottakat.

A mentőautó vásárlása egy újabb állomás abban a támogatási folyamatban, amelyet már több mint tíz éve kezdtünk meg. A Gattyán Alapítvány elsősorban a gyerekotthonokban élőknek nyújt évek óta segítséget, de a vírushelyzet miatt át kellett alakítani a támogatási terveit. Arra kellett fókuszálnunk, amire valóban szükség van: az otthontanuláshoz laptopokkal, a sportoláshoz teqball asztallal, és ezekben a hetekben nyári táboroztatással segítünk. A híreket követve, a járványhelyzet aktuális problémáira próbálunk azonnali megoldást keresni. Bízunk abban, hogy a járvány első hullámának vége, ami azt jelenti, hogy az emberek végre elmehetnek pihenni, kikapcsolódni. Az előrejelzések szerint az idén az átlagosnál több látogató lesz a tónál, ezért a biztonságuk érdekében úgy gondoljuk, hogy most a mentőautó a lehető legjobb segítség 

 mondta Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító tulajdonosa.

Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító tulajdonosa. | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

Nem gondolták volna, hogy meglesz a mentőautó

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor úgy fogalmazott, hogy nemrég még csak egy álomnak tűnt a mentőautó projekt, néhány nap múlva viszont már „élesben” is használhatják az autót.

Amikor segítséget kértünk a mentőautó beszerzéséhez, álmunkban nem gondoltuk, hogy érkezik majd egy ilyen nagylelkű támogató, mint Gattyán Alapítvány. Mindig is hittünk az összefogás erejében. Most is nagyon sokan álltak mellénk és segítették a projekt megvalósulását, de lássuk be, 31,5 millió forint hatalmas összeg. Ennyi pénzt még támogatók segítségével sem könnyű összegyűjteni. Ekkor jött a Gattyán Alapítvány, amelynek köszönhetően az álmunk egyik pillanatról a másikra valósággá vált. Büszkén állok most itt a Vitorlás téren, ahol a háttérben Rupert sürgősségi mentőhajónkat látom, a parton pedig a VMSZ színeibe öltöztetett, vadonatúj mentőautónkat, és közben olyan emberek vesznek körül, akiknek fontos az a munka, amit nap mint nap végzünk. Magam és kollégáim nevében köszönöm mindenkinek, aki támogatott bennünket a célunk megvalósításában. Ígérjük, hogy miként eddig, úgy a továbbiakban is a Balatonon élők és a Balatonra érkezők biztonságát szolgáljuk. Jó hír, hogy az új mentőautó a mai naptól érvényes NNK engedéllyel bír és június 27. napjától megkezdi tevékenységét 

– mondta Bagyó Sándor.

Bagyó Sándor - A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke
Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád

Megerősített szolgálattal készülnek a nyárra a mentők a Balatonnál

Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója azt mondta, hogy az Országos Mentőszolgálat az idén is megerősített szolgálattal készül a balatoni szezonra. Nyáron a Balatonnál jelentősen nő a mentők esetszáma, ezért a mentőerőket a várható szükségletek szerint kiegészítik és átcsoportosítják. Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott ideiglenes állomást, úgynevezett mentési pontot létesítenek, hogy szükség esetén minél közelebb legyen a segítség a lakossághoz, a nyaralókhoz. A mentőautók mellett Balatonfüreden és Sármelléken mentőhelikopter is rendelkezésre áll, továbbá a gyermekek életmentő ellátására speciális mentőegységet is működtetnek. 

A Balaton biztonságának, a térség életmentő hálózatának fontos szereplője a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, akikkel az Országos Mentőszolgálat kiváló szakmai együttműködést ápol, ami a mostani fejlesztéssel tovább erősödik 

– hangsúlyozta dr. Pápai György.

Dr. Pápai György
Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Egy mentőautóhoz lélegeztetőgép is dukál

A sajtótájékoztatón Bujdosó Mátyás (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészeta közadakozók képviseletében adta át jelképesen azt a Hamilton-T1 intelligens transzport lélegeztetőgépet, melyet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azokból az adományokból tudott megvásárolni, melyek magánszemélyektől és vállalkozóktól érkeztek a mentőautó projekt megvalósításához.

A közadakozásokból közel 8 millió forint gyűlt össze, melynek köszönhetően az új mentőautó egy professzionális lélegeztetőgéppel is fel lesz szerelve.

A lélegeztetőgép tényleges átadására egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Rupert sürgősségi mentőhajó
Rupert sürgősségi mentőhajó | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...