Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, szerdán, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendkívüli állapotot hirdessen ki az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és egyúttal jóváhagyta a hamis információk tudatos terjesztése miatti büntetés megszigorítását.

Rendkívüli állapotot is kihirdethetnek

Az orosz kormány felhatalmazást kapott arra, hogy a koronavírus miatt az országban vagy annak egy részében fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot hirdessen ki, valamint ennek megfelelő magatartási szabályokat léptessen életbe.

Különleges jogosultságokat kap a kabinet

A kabinet egyebek között jogosult lesz a gyógyszerek kis- és nagykereskedelmi forgalmának 90 napos korlátozására, a kiemelt fontosságú készítmények alkalmazásának szabályozására, az egyetlen beszállítótól való közbeszerzésre 2020 folyamán, a szerződések feltételeinek módosítására, valamint kivételes esetekben a csődmoratórium elrendelésére.

KORÁBBAN ÍRTUK

Szigorították a büntető törvénykönyvet

Putyin aláírta azt a törvényt is, amelynek értelmében egyebek között hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők azok, akik a karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák.

  • Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés öt évig terjedhet.
  • Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelős egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá bizonyos beosztásoktól, illetve foglalkozásoktól való háromévi eltiltással sújtható.
  • A karantén egyszerű megsértése félmillió és 700 ezer rubel közötti bírsággal vagy kétévi szabadságvesztéssel, továbbá beosztásoktól és foglalkozási köröktől való háromévi eltiltással büntethető. (A rubel jelenleg mintegy 4,15 forintot ér.)
  • Az állampolgárok életének és biztonságának fenyegetettségére vagy a katasztrófaelhárításra és hatósági biztonsági intézkedésekre vonatkozó, tudatosan hamis információ terjesztéséért 300 és 700 ezer rubel közötti bírság szabható majd ki.
  • Hivatalosnak álcázott, a társadalom szempontjából fontos hamis információk terjesztése, egészségkárosodás okozása három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 700 ezertől 1,5 millió rubelig terjedő bírsággal sújtható.
  • Ha ugyanez gondatlanságból halálhoz vagy más súlyos következményekhez vezet, az elkövető büntetése öt évig terjedő börtön vagy 1,5-2 millió rubeles bírság lehet.

Megnőtt a hamis híreket tudatosan terjesztő tömegtájékoztatási eszközökre kiróható bírság is.

Ennek felső határa – halál vagy egyéb súlyos következmények okozása esetén – elérheti az 5 millió, ismételt elkövetés esetén pedig a 10 millió rubelt.
Tovább tarthat a kényszerszabadság

Putyin jogszabályt írt alá a gyógyszerárdrágítás bírságolásának bevezetéséről is.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szerdán azt javasolta, hogy a vasárnapra tervezett lejárta utánra is hosszabbítsák meg a Putyin által elrendelt, az egész országra kiterjedő egyhetes kényszerszabadságot. Az elnök szerdán televíziós beszédben jelentette be az intézkedést a március 28-tól április 5-ig tartó időszakra.

Vakcinát tesztelnek

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Oroszországban június 29-én 60 önkéntes bevonásával kezdik majd el a koronavírus-vakcina klinikai kutatásának első szakaszát. Közölte, hogy Oroszország 85 régiója közül már csak 10 maradt, ahol még nem találtak fertőzöttet.

Gazdasági intézkedések

Mihail Misusztyin miniszterelnök azt jelentette Putyinnak a szerdán videokonferencia formájában megtartott kormányülésről, hogy a kabinet 1400 milliárd rubelt csoportosított át a válságellenes intézkedések második csomagjaként, egyebek között a régiók gazdaságának, valamint a kis- és közepes vállalatok támogatására.

Alekszej Kudrin, az orosz számvevőszék elnöke szerint az ország gazdasága 3-5 százalékkal zsugorodhat majd de nem zárta ki, hogy az orosz GDP akár 8 százalékot zuhanjon, mint 2009-ben, a legutóbbi válság idején.

Putyin a kabinetülésen elmondta, hogy újabb gazdaságtámogató lépések vannak előkészületben.

 
Az egyik kórházban orvostól kapták el a fertőzéseket

Nagy port vert fel a sajtóban, hogy a Komi Köztársaságban, Sziktivkar egyik kórházában több mint ötvenen fertőződtek meg. Sajtóértesülések szerint a kórt a páciensek egy orvostól kaphatták el, akinek gyerekei egy európai országból tértek vissza.

Oroszországban a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt. A fertőzöttek közül 1880-an Moszkvában élnek.

Mobiladatok alapján követik az embereket

Makszut Sadajev távközlési miniszter levélben közölte az orosz régiók vezetőivel, hogy az általa irányított tárca kidolgozott egy rendszert, amelynek segítségével

a mobilszolgáltatóktól kapott adatok alapján le lehet követni azokat az embereket, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek érintkezésbe.

Moszkvában egyébként néhány nap múlva már mobilalkalmazás figyeli majd a karanténra kötelezett fertőzöttek mozgását, az egészséges polgároknak pedig az utcára lépésükhöz személyre szóló QR-kódot kell beszerezniük.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...