Kövesse Facebook oldalunkat!

Minden hetedik nemzőképes korú magyar házaspár meddő, összesen 150 ezer párnak nem lehet gyermeke  – derült ki az Egyházi Kórházak Egyesülése megbízásából, a Merck támogatásával készült több pilléren álló szakmai kutatásból. A meddőség mögött a kutatás szerint fele-fele arányban állnak a nők és a férfiak egészségügyi problémái, ám a férfiak ezzel elvétve vannak tisztában, ezért térítésmentes, elsősorban férfiakat célzó szűrőprogram indul.

A gyermektelen házaspárok esetében a meddőség okai nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is keresendők, ezért az időben és célzottan elvégzett vizsgálatok hatékonyan csökkenthetik a gyermektelen házaspárok számát – szögezi le az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft. együttműködésében készült kutatás.

Bár a meddőség a 21. század egyik jelentős társadalmi kihívása, mindez nem tudatosult a gyermekvállalásra alkalmas korosztályban: a magyar fiatalok 82 százaléka nem gondolja, hogy egészségügyi akadályai lehetnek a családalapításnak. A megkérdezettek 78 százaléka nem tartja fontosnak az esetleges, kezelhető meddőség megállapítására szolgáló szűrővizsgálatokat.

KORÁBBAN ÍRTUK

MABISZ: Több mint 140 millió előleget kaptak a tavaly márciusi tömegbaleset károsultjai

Az egy évvel ezelőtti, az M1-es autópályán bekövetkezett tömeges baleset hatósági vizsgálata még nem zárult le, de a magyarországi biztosítótársaságok már több mint 140 millió forint jogcím nélküli előleget fizettek ki a károsultaknak, és ennél is nagyobb összeget tartalékolnak a további kifizetésekre

Nem csak a kiöregedés veszélye fenyegeti a hazai KKV birodalmak vezetőit

Közismert jelenség, hogy szenved a hazai KKV szektor az utódlási problémáktól, a rendszerváltáskor alapított cégek vezetői kiöregednek, a felépített birodalmakat pedig nincs kinek átadni.

Pedig a tudomány mai állása szerint, ha idejében felismerik a meddőséget okozó leggyakoribb egészségügyi problémákat és kezelik is azokat, házaspárok ezreit segíthetik hozzá a gyermekáldáshoz. A legfrissebb szakmai kutatások szerint 40 százalékban a férfi, 40 százalékban a nő, 20 százalékban pedig valamilyen közös probléma miatt nem sikerül a fogantatás.

A kutatás szerint a gyermekvállalással sikertelenül próbálkozó párok több mint harmada, 36 százaléka számára ismeretlen marad a meddőség oka, ezért az Egyházi Kórházak Egyesülése feladatának tekinti, hogy támogassa a magyar családokat a sikeres családalapításban, elsősorban a megfelelő időben és alapossággal elvégzett szűrésekkel, hiszen az időben felismert, kezelhető egészségügyi problémák megoldásával családok ezrei kaphatják vissza az esélyt a gyermekvállalásra.




A meddőség kezelésében szerepet vállaló Merck nemzetközi kutatási programja keretében támogatta a hiánypótló magyarországi kutatást. Az eredmények ismeretében a Merck Kft. és az Egyházi Kórházak Egyesülése stratégiai megállapodást írt alá egy széleskörű, térítésmentesen elérhető szűrőprogram elindítására, amely kiemelten célozza a családalapítás előtt álló férfiakat.

A Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórházban a Keresztény Anyasági Központ projektnek köszönhetően már másfél éve a Magyarországon elérhető legmodernebb technológiával folyó andrológiai szűrések a Merck Kft. támogatása révén most egy szélesebb kör számára is elérhetővé válnak. Ezen programnak köszönhetően mintegy 100 magyar férfi ingyenesen végeztetheti el a gyermekvállalását támogató vizsgálatokat, szűréseket. A szűrést követően pedig a kórházi háttér nyújtotta lehetőségek a páciensek rendelkezésére állnak a kiszűrt egészségügyi problémák kezelésére, gyógyítására.

Az első gyermeket átlagosan 26 évesen vállalják a magyarok, de ez az az életkor egyre feljebb tolódik, a nemzetközi trendeknek megfelelően. Azok, akiknek 28 évesen még nem született gyermekük, jellemzően 32 éves korukra tervezik a családalapítást. Ma általánosan elfogadott nézet, hogy a gyermekvállalás biológiai okok miatt 35 éves korig egyszerűbb. E fölött az esély a megtermékenyülésre rohamosan romlik, így, ha valakinek nehézségei támadnak a családalapítással és ennek okát pedig nem szűrik ki időben, könnyű kifutni az időből, éppen ezért fontosak a meddőségre irányuló szűrővizsgálatok a férfiak körében is.

A válaszadók 23 százaléka gondolja a késői gyermekvállalást a sikertelenség okának és 32 százalék azok aránya, akik a stresszt okolják az esetleges kudarcért. A magyarok jelentős arányban gondolják jelenleg, hogy az elégtelen orvosi támogatás akadálya a népesség növekedésének. Tízből hat megkérdezett ezt a legfőbb akadályok között említi, annak ellenére is, hogy a meddőség kezelésére szolgáló eljárások állami finanszírozása folyamatosan növekszik.

A Merck Kft. által támogatott program keretében az Egyházi Kórházak Egyesülése segíti és katalizálja az andrológiai szakemberek képzési programjait, valamint tájékoztató kampányt indít, amely felhívja a figyelmet a férfiaknál végzett meddőségi szűrések jelentőségére.

A szűrésre a ferfiegeszseg@irgalmas.hu email címen lehet jelentkezni.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...